VELIKA SMJENA U HRVATSKOM SABORU Narednih četiri godine gledat ćemo nova lica u saboru

06.07.2020. 06:06:00

IZA nas su parlamentarni izbori koji će biti upamćeni po nevjerojatnoj dominaciji HDZ-a.

HDZ je, nakon 93 posto prebrojanih glasova, na 66 mandata. Za većinu će im, mimo svih očekivanja, trebati tek manjinci i još poneka ruka.

Izbori će biti upamćeni i po debaklu SDP-a čija je Restart koalicija uhvatila tek 41 mandat.

U ovoj kampanji, više nego ikad, za saborsku fotelju su se borila i mnoga javna lica - od kolumnista preko redatelja do pjevača i zabavljača. Mnogi od njih ulaze u sabor.

Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić

U prvoj izbornoj jedinici ulazi tako Marija Selak Raspudić, komentatorica HRT-ove emisije Peti dan koja je bila vodeća na listi Mosta u ovoj izbornoj jedinici.

Nekadašnja predsjednica Povjerenstva za sukob interesa Dalija Orešković nakon debakla na izborima za Europski parlament također je došla do sabora.

U drugoj izbornoj jedinici, uz pjevača i bivšeg predsjedničkog kandidata Miroslava Škoru, ulazi i Nino Raspudić, kolumnist i komentator HRT-ove emisije Peti dan. U sabor je s liste Možemo! ušao i glumac Vili Matula.

Škorina sestra i Drele

Nositelj Škorine liste, zabavljač Davor Dretar Drele također će dobiti svoje mjesto u saboru.

U sabor će i Škorina sestra Vesna Vučemilović, nositeljica u četvrtoj izbornoj jedinici.

Također sa Škorine liste, ali iz pete izborne jedinice, u sabor će i Željko Sačić te Stjepo Bartulica.

U sedmoj izbornoj jedinici ulazi Rada Borić, koja je imala 0,5 posto više preferencijalnih glasova od Mile Kekina, frontmena Hladnog piva.

Iz ove izborne jedinice Domovinski pokret zastupat će HOS-ov veteran Ante Prkačin.

Nekadašnja desna ruka Željke Markić Zvonimir Troskot ulazi u ovoj jedinici na listi Mosta.

U sabor će i Dario Zurovec, predstavnik liberalne opcije Pametno/Fokus/Strip.

U osmoj izbornoj jedinici, uz HDZ i SDP, ulaze Katarina Peović iz Radničke fronte i vjeroučitelj Marin Miletić na listi Mosta.

Iz devete izborne jedinice, od imena koja su javnosti ranije bila poznata nevezano za politiku, stiže Karolina Vidović Krišto iz Domovinskog pokreta.

U desetoj izbornoj jedinici se u fotofinišu, ako ne dođe do nove promjene, ugurala Marijana Puljak.

Oni ne ulaze

U saboru više nećemo gledati Ivana Pernara ni ikoga iz Živog zida. Neće ondje biti Vladimire Palfi ili Srećka Sladoljeva, koji im je nosio prvu izbornu jedinicu.

Iako Bandić nikada nije bio u saboru, vrijedi spomenuti i potpuni fijasko njegove stranke. U prvoj izbornoj jedinici, onoj koja obuhvaća centar Zagreba, skupio je tek 1715 glasova. U drugoj izbornoj jedinici, onoj koju je predvodio sam Milan Bandić, skupili su tek 3646 glasova. Sam Bandić je dobio bijednih 1686 glasova. To je bilo stanje nakon pobrojanih 95 posto glasova. Jasno, ništa se tu značajno ne može promijeniti.

Vrijedi spomenuti i slab rezultat Blaženke Divjak. Ministrica obrazovanja u trećoj je izbornoj jedinici na posljednjem mjestu na listi dobila tek nešto više od 600 glasova.

U saborskim klupama više nećemo gledati ni Stevu Culeja. On je dobio priliku na posljednjem mjestu u 5. izbornoj jedinici. Dobio je 3669 preferencijalnih glasova. To  je drugi najveći broj na listi, nakon nositelja Zdravka Marića, ali nedovoljno da preko preferencijalnih glasova uđe u sabor.

Bez sabora ostaje i Plenkovićev protukandidat na unutarstranačkim izborima - Miro Kovač. On je na posljednjem mjestu u šestoj izbornoj jedinici skupio tek 2025 glasova. Daleko od dovoljnoga da preko preferencijalnih glasova uđe u sabor.

Debakl je doživjela i lista Željka Keruma. Ljudi nisu povjerovali u viziju Hrvatske koju su ponudili Željko Kerum i Mladen Grdović. Lista je dobila 2,86 posto glasova. Kerum je dobio 2599 glasova, a Grdović tek 347.

Od sabora se oprašta i Bruna Esih. Dobila je 388 glasova.

Kako se čini, bez sabora s liste u dijaspori ostaje Željko Glasnović.

Sabora neće vidjeti ni bivši SDP-ovac Igor Peternel koji se okušao na listi Miroslava Škore. Iako je bio drugi u prvoj izbornoj jedinici, prošao je samo Zlatko Hasanbegović.

Izvor: IN/Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.