VELIKI PREOKRET: Sosa neće igrati za Elf, Nijemci odustaju od mladog hrvata

11.05.2021. 10:30:00

‘Da se radi o nekom svjetskom asu kojeg bi mogli privoljeti možda bi išli i rušiti FIFA-in statut‘


Hrvatski nogomet ima bogatu povijesti prepunu svakakvih priča, lijepih i ružnih, nerijetko i vrlo neobičnih, ali najnovija o Borni Sosi jedna je od najluđih. Tko bi smislio takav scenarij: velika i moćna Njemačka "otima" mladog hrvatskog reprezentativca, koji kod Zlatka Dalića nema nijedan nastup. O tome bruje tamošnji mediji, oglasi se tehnički direktor DFB-a Oliver Bierhoff, Sosa poklopi hrvatskog izbornika da je izabrao Njemačku, a nakon svega ispostavi se da za nju nema pravo igrati.

Borna Sosa neće biti njemački reprezentativac jer na to nema pravo prema FIFA-nom statutu. O tome smo pisali s određenom ogradom jer pitali smo se ako su Nijemci zaista toliko zagrizli za njega kako ne bi znali što rade. No, u ponedjeljak smo posredno dobili potvrdu iz DFB-a. Čovjek za vezu bio je Franjo Vranjković, poznati hrvatski nogometni menadžer koji godinama radi u Njemačkoj.

- Šef pravne službe DFB-a doktor Jörg Englisch moj je osobni prijatelj. Nazvat ću ga da vidim kako stvari stoje - rekao nam je Vranjković i javio se za desetak minuta.

image
 TOM WELLER Dpa Picture-alliance Via Afp

- Sosa neće igrati za Njemačku jer ne ispunjava uvjete po FIFA-inom statutu. U srijedu će DFB imati sjednicu vezanu za reprezentacije kojom će predsjedati Oliver Bierhoff, tehnički direktor. Na njoj će Sosa biti jedna od točki dnevnog reda. Englisch mi je rekao da će potom objaviti priopćenje u kojem će konstatirati kako taj igrač ne ispunjava uvjete da bi stekao pravo igranja za Njemačku i s time zatvoriti priču koja se provlači po medijima.

image
 SN

Potom je Vranjković dodao:
- Englisch mi je to otkrio u povjerenju, prijateljski i zamolio da ne idem s tim van dok se objave službeno, ali rekao samu mu da ću vam prenijeti, što god on mislio o tome. Citirao mi je točno članak i stavke statuta zbog kojih Sosa nema pravo promijeniti nogometni savez i smije igrati samo za Hrvatsku. Upravo su Nijemci inzistirali kod FIFA-e da se te odredbe unesu u statut zbog brojnih igrača u njihovim mlađim uzrastima koji su djeca doseljenika. Da se radi o nekom svjetskom asu kojeg bi mogli privoljeti možda bi išli i rušiti FIFA-in statut ili tražiti rupe, ali nije im to u interesu jer on zapravo štiti njih, a Sosa je iznimka u kojoj je protiv njih. Ključno je pravilo, kako mi je kazao Englisch, da igrač koji je naknadno uzeo drugo državljanstvo, koji ga nije imao prije nego što se počeo baviti nogometom i zaigrao prvu utakmicu za dosadašnju reprezentaciju u bilo kojem uzrastu, mora biti mlađih od 21 godine kad je igrao zadnji susret za matičnu reprezentaciju kako bi mogao promijeniti dres. Kako je Sosa igrao za Hrvatsku sa Škotskom kad je imao debelo preko 22 godine, i imao je niz nastupa nakon 21. rođendana, ne može dobiti zeleno svjetlo. Neovisno što ima njemačko državljanstvo i nije igrao za hrvatsku A reprezentaciju. Nijemci će zaključiti tu priču tako što neće ni predati zahtjev FIFA-i da prijeđe kod njih jer vide da im dokumentacija ne štima.

Kako je Sosina majka rođena u Berlinu on je glatko dobio njemačko državljanstvo. Zapravo ga je stekao već rođenjem i po nekima to je mogao biti element za koji bi se Nijemci uhvatili jer igrač koji je imao državljanstvo zemlje u čiji savez želi pristupiti prije prvog nastupa za dosadašnju reprezentaciju smije to učiniti i ako je igrao stariji od 21 godine. Međutim Sosa je nedavno polagao ispit za strance kako bi dobio njemačko državljanstvo što je pokazatelj da ga prije nije imao. Logično jer Nijemci jako dugo nisu dopuštali dvojno državljanstvo, a Sosa je, jasno, bio hrvatski državljanin. Dakle, rođenjem je stekao njemačko državljanstvo, ali ga odmah i izgubio odabirom hrvatskog. Tako je njemački državljanin tek od ožujka ove godine.

image
 SEBASTIAN GOLLNOW Dpa Picture-alliance Via Afp

Sosa se žurio što prije zaigrati za Hrvatsku, nakon što se to nije dogodilo javio se Zlatku Daliću da je odabrao Njemačku, a po ovome što čujemo priča nije bila pripremljena, dakako nije ni bila tako ozbiljna kako je prikazao. Ako to i službeno bude amenovano ovih dana Hrvatske se odrekao, a na Njemačku nema pravo. Kako je to moguće? Vranjković nam kaže:

- Znam Sosu jako dugo, davno sam govorio Adrianu Šemperu i njemu da su oni zapravo Nijemci. Šemper nije htio ni čuti jer je prevelika Hrvatina, a Sosa je počeo polako tako razmišljati igrajući u Stuttgartu. Bez obzira na propast ideje da igra za Njemačku to je sa strane njegovih menadžera bio odlična PR potez. Digli su mu rejting na tržištu. Njemu je najvažnije napraviti transfer u Englesku jer ima ponudu Leeds Uniteda kod kojeg je prvi ili drugi izbor na lijevom beku, a zanimaju se i neki drugi klubovi iz Premier lige. Samo Englezi mogu platiti koliko traži Stuttgart jer procjenjujem da će se raditi o dvadesetak milijuna eura. Niti jedan vodeći njemački klub nema ga za ozbiljno na radaru. Kako bi napravio transfer u Englesku, budući da ona više nije u EU, ponovno mora imati nastupe za hrvatsku A reprezentaciju. Zato je toliko bio nestrpljiv i tražio da ga Dalić što prije pozove, a budući da se to nije događalo uzeo je njemačko državljanstvo. Engleska, naime, ima pravilo da igrači iz devet država stare Europe, među kojima je i Njemačka, mogu doći u Premier ligu čak i ako nisu reprezentativci. Sosa sad kao Nijemac ima otvorena vrata u Engleskoj, on je svoj cilj ostvario, iako i neće igrati za Elf. Očito mu reprezentacija nije prioritet. I tako je vjerojatno svjestan da u Njemačkoj ne bi bio prvi izbor na lijevom beku i malo bi igrao. ​

Jako nas zanima što će kazati Oliver Bierhoff!

Izvor: sportske.hr/Foto: TOM WELLER Dpa Picture-alliance Via Afp

Izvorni autor: Dražen Antolić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.