Veliki skandal u oružanim snagama: Petorica pripadnika Hrvatske vojske pozitivna na drogu!

19.07.2021. 20:13:00

Novi skandal potresa Hrvatsku vojsku i to ni manje ni više nego skandal s  – drogom.

 Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov otkriva novi skandal u oružanim snagama - petorici pripadnika Hrvatske vojske prijeti stegovni postupak, ali i nečastan otpust i to zbog konzumacije droga. U Ministarstvu obrane potvrdili su incident i najavili da će cijeli slučaj predati Državnom odvjetništvu.

Pali su u izvanrednom nadzoru! Četvorica specijalaca i pripadnika Zapovjedništva za specijalne snage bila su pozitivna na drogu - neslužbeno, na kokain. Testirali su ih bez najave, ali i ciljano.

U jednoj drugoj akciji pozitivan je još jedan pripadnik vojne policije koji je radio na osiguranju većine događaja - uz sam vojni i državni vrh. Doznajemo da je dulje vrijeme bio pod povećalom. Slučajevi zasad nisu povezani. Protiv svih će biti pokrenut stegovni postupak, potvrđuju Dnevniku Nove TV u Ministarstvu obrane.

"Oružane snage redovito provode nadzore postrojbi po pitanjima provedbe propisa i poštivanja vojne stege. (...) Slučajevi uporabe opojnih sredstava će se, kao i do sada, stegovno procesuirati, ali i dati nadležnom državnom odvjetništvu na postupanje. Za korištenje droga u OSRH i dalje vrijedi načelo nulte tolerancije", poručili su.

Sve se odigralo u proteklih nekoliko tjedana. Jesu li drogu unosili u vojarnu i konzumirali u službenim prostorijama ili izvan nje, koliko dugo, ali i o kojim količinama je riječ - službeno nitko ne otkriva. Zasad nema potvrde jesu li imali pomagače, te je li netko od njih drogu krijumčario u vojnim krugovima.

Jednom od vojnika, doznajemo, i otac je časnik u oružanim snagama.

"Najčešće zadnji saznaju oni u najbližem okruženju...", kaže sugovornik Ivane Pezo i bivši pripadnik HV-a Kristian Družeta.

Zapovjednici postrojbi dužni su voditi računa o ponašanju svojih ljudi, naglašava.

"Trebao je znati neposredno nadređeni, bilo bi dobro da zna čime se bave za vrijeme službe ili u slobodno vrijeme, ali opet teško je znati što ljudi rade u slobodno vrijeme. A kad govorimo o kokainu najčešće se koristi jer puno kraće ostaje u tijelu u odnosu na marihuanu i neke lakše droge", pojašnjava Kristian Družeta, stručnjak za zaštitu VIP i štićenih osoba.

Družeta pozdravlja kontrole bez najave.

"Konzumiranje droga, opojnih sredstava, pa i alkohola predstavlja sigurnosni problem za sustav, ne samo zbog posljedica konzumiranja, već i zato što je tu i ovisnost, a dovodi tu osobu do kriminalnih radnji što može imati za posljedicu i sigurnosni rizik za samu vojsku i cijeli sustav", kaže.

Iz Ureda predsjednika poručuju da je vrhovni zapovjednik informiran o svim događanjima u oružanim snagama - i u razgovoru sa šefom vojske, ali i zapovjednicima postrojbi. No, koliko je upućen u sam incident s drogom - ne otkrivaju.

Prije dva mjeseca Milanović je bio sa specijalcima u Delnicama - elitnoj vojnoj postrojbi, obučavanoj za posebne zadatke.

"Naprosto je sam takav poziv fascinantan, a kad mladi dečki i cure zamišljaju vojnike onda ih zamišljaju ovako...", govorio je Predsjednik Republike sredinom svibnja.

Uz vojnu policiju slučajeve istražuje i tužiteljstvo. Treba utvrditi i je li bilo sigurnosnih propusta ne samo prilikom provjera i jesu li vojni obavještajci znali što se događa u sustavu. Ovisno o tome što će pokazati istraga petorci prijeti nečastan otpust i udaljavanje iz sustava.

"Ovo niti jedna vojska ne tolerira"

Puno je pitanja za vojne istražitelje, ali i za Državno odvjetništvo. 

"Treba utvrditi kako je droga došla do vojnika, jesu li osobe koje su sada pod sumnjom, ova petorica vojnika, sada jedine osobe koje su uključene u nedopuštene radnje, jesu li oni unutar sustava imali svoje pomagače, jesu li drogu konzumirali van svojih vojnih baza ili dok su bili na radnim mjestima, na radnim zadacima, što se nikako nije smjelo dogoditi", naglašava reporterka Ivana Pezo Moskaljov. 

Iz Ministarstva obrane u međuvremenu joj je potvrđeno da će se izvanredni nadzori provoditi i dalje, testirati i na alkohol i na opojne droge kako bi se utvrdilo ima li sličnih slučajeva.

Osobe iz vojnih redova pozitivne na droge osim vojno-stegovnog suda čeka i postupak pred civilnim sudovima.

"Još se sve istražuje, sve je još friško. Treba utvrditi tko je imao kakvu ulogu u svemu ovome i je li bio dio nečeg većeg. Napominjem, ovo su nedopuštene radnje koje ni jedna vojska ne tolerira, ali je bacilo novu mrlju na Oružane snage", zaključuje Pezo Moskaljov.
 

Izvor: dnevnik.hr/Foto: Fah

Izvorni autor: Dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.