Viceadmiral s nosača zrakoplova Truman: NATO nikad nije bio snažniji

14.02.2022. 16:25:00

Viceadmiral Curt Renshaw s američkog nosača zrakoplova USS Harry S. Truman gostovao je u programu N1 i komentirao ulogu NATO-a, ali dotaknuo se i krize u Ukrajini.

Već ste gotovo dva tjedna ovdje u Jadranskom moru, provodite misije na moru i u zraku u okviru vježbe NATO-a Neptune Strike 2022. Sve su oči uprte u Ukrajinu. Koju poruku trenutačno šaljete saveznicima?

Saveznicima, barem s vojne strane, šaljemo sljedeću poruku: NATO savez nikad nije bio snažniji. Naša sposobnost da se prebacimo s američke kontrole na zapovjednu strukturu NATO-a dokazuje koliko je ova organizacija agilna i koliko blisko svi surađujemo. Tijekom vježbe Neptune Strike 2022 surađivali smo s 21 zemljom partnericom u okviru NATO-a. Držim da je vrlo impresivno što smo se toliko brzo prilagodili i, ponavljam, dokazuje koliko je Savez snažan.

Dakle, bude li potrebno, trenutno možete djelovati?

Možemo trenutno djelovati. Jedna od najvećih prednosti udarnih skupina nosača naša je izuzetna agilnost, možemo se kretati posvuda po moru, naši avioni mogu uzletjeti s bilo kojeg mjesta na moru. “Plug and play” informatički je termin, ali i na nas se može primijeniti, možemo se priključiti koalicijskim snagama bilo gdje na svijetu.

Možete li nam više reći o konkretnim ishodima vježbe Neptune Strike 2022?

Ishodi su upravo oni koje sam već spomenuo: mogućnost da surađujemo s 21 zemljom partnericom u NATO-u. Imali smo mogućnost djelovati na moru s Hrvatskom ratnom mornaricom, između ostalih. Isto tako, bili smo u mogućnosti koristiti se hrvatskim zračnim prostorom, ali zapravo smo mogli letjeti diljem Europe, uključiti se i u tu mrežu. Poprilično smo zadovoljni što smo imali priliku surađivati sa svim tim partnerima.

Možete li nam detaljnije objasniti što točno znači “spremnost NATO-a” i kako se demonstrira?

“Spremnost NATO-a” odnosi se na naše sposobnosti u pogledu pomorske sigurnosti, na spremnost da možemo obraniti naše zemlje partnerice. Dakle, što više surađujemo, to dolazi do veće razine integracije kolektivne snage i sposobnosti svake zemlje.

Više je puta istaknuto da je ovo prvi put nakon hladnog rata da je američki nosač aviona stavljen pod zapovjedništvo NATO-a. Zašto je to toliko važno?

Držim da je važno zato što pokazuje da iako postoje različiti prioriteti diljem svijeta, udarne skupine nosača aviona NATO-a obučene su i spremne djelovati bilo gdje i u bilo kojem trenutku. Vrlo je impresivno što je NATO uspio glatko preuzeti zapovjedništvo nad nama. To se nije dogodilo slučajno, već niz godina traju pripreme. Izveli smo vojnu vježbu u listopadu, nekih tjedan dana surađivali smo s NATO-om, u slučaju da se dogodi ovakvo što. Nismo znali da će se dogoditi tako brzo.

Samo kako bismo bolje shvatili, je li nakon ove vježbe vaš brod sada opet pod zapovjedništvom SAD-a ili kako to funkcionira?

Trenutačno smo opet pod zapovjedništvom SAD-a. Nadređeni mi je zapovjednik Šeste flote i zapovjednik Pomorskih snaga SAD-a u Europi. Dakle, ponavljam, spremni smo djelovati gdje god moramo. Smatram da to odražava agilnost ove udarne skupine i što je još važnije, agilnost naše posade da djeluje u svim uvjetima.

Dakle, ovoga trenutka ovisite o odlukama američkog ministra obrane?

Američko ministarstvo obrane odlučit će gdje ćemo djelovati.

Možete li nam reći što je u ovom trenu sljedeći korak?

Pokušavamo ne govoriti o svome operativnom djelovanju. U posljednje je vrijeme situacija veoma dinamična. Kao što možda znate, u prosincu smo bili raspoređeni na Bliski istok, no ministar obrane odlučio je da ćemo zasad djelovati na Sredozemlju. Ne možemo govoriti o tome kamo idemo dalje, ali spremni smo otići bilo kamo.

Gdje god ste potrebni?

Upravo tako!

U vježbi su sudjelovala dva hrvatska broda. Kako su oni obavili taj posao? Hrvatska je članica već 13 godina.

Hrvatska nam je već 13 godina sjajan partner i mislim da su obavili spektakularan posao. Doista ohrabruje što svaka članica NATO-a posjeduje nešto malo drukčije što nudi Savezu. Sudjelovanje ovih brodova bilo je vrlo dobrodošlo i mislim da je svima bilo na obostranu korist. Isto tako, mogućnost da djelujemo u zraku uz združenu taktičku kontrolu leta bila je vrlo impresivna.

Postavila sam vam ovo pitanje jer hrvatska javnost na NATO katkad i dalje gleda kao na nešto što je izvan zemlje i sustava, no u ovom smo trenutku vrlo integrirani.

Sustav je izuzetno integriran! Zapravo, malo sam se i iznenadio gledajući unatrag, imamo tako dobar odnos s Hrvatskom da se čini kako smo već dugo partneri, a NATO aspekt uvijek osnažuje to partnerstvo.

Karakteristike ovog broda su izvanredne: 90 aviona, više od 5000 članova posade, od ljudi zaduženih za nuklearni reaktor do održavanja… Kako vodite takvu ekipu, što vam je u tom pogledu najvažnije?

Kao prvo – ovu je ekipu lako voditi jer su svi motivirani, vrlo dobro obučeni i izuzetno dobri u svom poslu. Meni je najvažnije uskladiti sve različite aspekte operacija. U tome mi uvelike pomaže zapovjednik broda, i sami ste ga upoznali, ima izuzetnu odgovornost. Imam zapovjednike zadužene za protuzračnu obranu i različite vrste borbenih djelovanja.

Posrijedi je velika struktura.

Tako je. Za mene je ključno da budu integrirani, a i kako sam rekao, njihova motivacija nikad nije upitna.

Posada je na neki način nagrađena uplovljavanjem u splitsku luku. Kakve su povratne informacije, kako komentiraju grad i ljude?

Vrlo su uzbuđeni! Većina članova naše posade prije ove ture nije bila na dopustu u luci. Ovo je naš drugi posjet luci, uzbuđeni su zbog upoznavanja drugih kultura. Konstantno su na mobitelima, razgovaraju sa svojim obiteljima, govore im gdje su i što rade. Mislim da je ovo za njih vrlo pozitivno iskustvo.

Koliko su dugo bili na brodu prije dopusta?

Prošli smo put pristali početkom siječnja u Grčkoj. Dakle, prošlo je nešto više od mjesec dana.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.