(VIDEO) 27. listopada 1966. Marko Perković Thompson – Bojna Čavoglave pjevala se u okupiranoj Hrvatskoj i pjevati će se u slobodnoj Hrvatskoj!

27.10.2022. 12:12:00

Dragovoljac Domovinskog rata od samog početka, ali i jedan od prvih vojnika koji su nakon Oluje 1995. godine ušli u oslobođeni Drniš.

Popularnost Marka Perkovića Thompsona nadilazi svaki kulturni i društveni fenomen u Hrvatskoj, kako po obimu, tako i po trajnosti.

 Marko Perković rođen je 27. listopada 1966. u selu Čavoglave pored Drniša od majke Marije i oca Ante. Svoje rano djetinjstvo i odrastanje proveo je u rodnom selu.

Oca je rijetko viđao jer je bio odsutan zbog posla u Njemačkoj, a dolazio je kući samo za Božić i Uskrs.

Početkom Domovinskog rata 1991. pridružio se Zboru Narodne Garde. Marko je u to vrijeme u rukama imao popularnu američku strojnicu Thompson, po kojoj je i dobio nadimak.

Iz toga doba potječe i prva Markova pjesma – legendarna “Bojna Čavoglave”. Pjesma koja se brzo proširila cijelom Hrvatskom i postala je jednim od prepoznatljivih simbola najtežih dana Domovinskog rata.

Glavna poruka ove pjesme bila je upućena četnicima, kojima se željelo dati do znanja da neće u Čavoglave dok god ondje žive Hrvati:

„Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi, nećete u Čavoglave dok mi živimo!“

 Pet činjenica koje trebate znati o Thompsonovoj pjesmi “Bojna Čavoglave”

Zanimljivo je da su vladajuće stranke u Hrvatskoj namjeravale potpuno kriminalizirati ovu najveću pobjedničku ratnu pjesmu samo zato jer se na početku pjesme čuje vojnički poklič branitelja Čavoglava “Za dom, Spremni!”

Naravno, nikome ta pjesma i poklič nije smetala kada su branitelji i dragovoljci krvlju branili naše domove, ali se dogodilo ono što je popularni Marko opjevao u jednom od svojih hitova:  Napadaju ta sluganska pera k'o da su oni branili sela,  miševi  iz  rupa .  izišli.

Nikada niti jedan branitelj nije ustao protiv pjesme Bojna Čavoglave, samo političari, mediji i ljudi kojih nije bilo nigdje kada se branila Hrvatska i opstanak hrvatskog naroda.

Bojna Čavoglave 1991. godine u okupiranoj i razorenoj Hrvatskoj

Nakon obrane Čavoglava 1992. i dolaska snaga UN-a na područje Drniša, Marko počinje priređivati ​​humanitarne koncerte diljem Hrvatske. 1995. vraća se u 142. drnišku brigadu, koja je sudjelovala u operaciji Oluja (4. – 7. kolovoza 1995.).

Bio je jedan od prvih vojnika koji su ušli u oslobođene gradove Knina i Drniša.

Dolaskom narančaste koalicije na vlast 2000. na čelu sa Ivicom Račanom i Stjepanom Mesićem počela je intenzivna dehrvatizacija društva, što je u stvari bila diskreditacija ideje hrvatske države, Domovinskog rata, Oluje, domoljublja, branitelja itd. Hrvatska se pokušava ugurati na silu natrag „u region“.

Uz branitelje i navijačke skupine, najveći javni bunt toj izdajničkoj politici iskazivao se na koncertima Marka Perkovića Thompsona. Prijelomna točka bio je koncert na Poljudu 2002. kada je prepuni stadion najavio sjajnu karijeru ovog najpopularnijeg hrvatskog glazbenika.

Sve ostalo je poznata priča.

Bojna Čavoglave 2015. godine u slobodnom Kninu i Hrvatskoj

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.