(VIDEO) BISTE LI OVO PREŽIVJELI? Ratni snimatelj oči u oči s ubojicom: ‘Mladić je psihopat. Rekao je da će nas pobiti. Sve sam snimio.’

28.01.2020. 12:28:00

Na današnji dan 1993. godine hrvatske snage oslobodile su Hidroelektranu Peruča. Time je spriječena katastrofa ogromnih razmjera koja je prijetila cetinskoj dolini nakon što su pobunjeni Srbi minirali branu.

Petar Malbaša, jedan od najboljih ratnih snimatelja, živi je svjedok riječi Ratka Mladića izgovorenih uslijed pregovora sa hrvatskom stranom, pri čemu pokazuje lice hvalisavca i “opasnog vojničine”, što mu i priskrbljuje tužbu za ratni zločin počinjen na brani Peruča. Cijelu situaciju vrlo nam je slikovito opisao Malbaša osobno:

“Mladić je rekao da nas treba likvidirati, nije mi bilo svejedno”

“Sjećam se kao danas kada je Ratko Mladić 26.09.1991 došao na pregovore, ali i prvu razmjenu zarobljenika u Hrvacama, ispod Alebića kule. U našem timu za pregovore, osim mene koji sam snimao, bio je general Petar Šimac, Jerko Vukas i Ivo Čović. Uz Mladića su bili, osim novinara Radovana Brankova, snimatelj i oficir JNA Jojić. Mladića sam doživio kao psihopatu koji je ipak jako razumio moć medija i važnost kamera. Apsolutno je dominirao i prvih pola sata isključivo je vrijeđao našu ekipu. Nastupio je bahato i s uvredama… Potpuno je kontrolirao situaciju i razgovarao na način da bi s lakoćom svakoga uvjerio u ono što priča. Kada je došao, prvo što je rekao bilo je da se trebaju likvidirati svi oni koji nisu pripadnici vojske u našem timu. Nije mi bilo svejedno, a onda smo naknadno doznali da je bio bijesan jer je na putu do pregovaračkog mjesta njegov transporter napadnut i oštećen u selu Potravlje, i to od strane Kotromanovića i tamošnjih mještana”, prisjeća se snimatelj citirajući Mladića:

Mladić: “Za vas sam nevidljiv i neuništiv”

“Pod tim vašim gardistima živjet ću još hiljadama godina jer sam za njih nevidljiv i neuništiv. Brana će biti minirana, a vi znate da sam ja vojnik. Ja kad vučem poteze, vučem poteze koji nešto znače – da matiraju protivnika. Vi znate da je miniran i Maslenički most. I to vi znate da sam ja lično uradio sa mojim ljudima i proverio. Što ja uradim, znači da je efikasno i kvalitetno i u to ne treba sumnjati. Da su potezi vrhunski izvedeni, energično i odlučno i da ja zato diktiram situaciju u Dalmaciji”, pričao je Mladić Malbaši u kameru.

Pregovori su potrajali nekoliko dana, a zarobljenici razmijenjeni. O toj situaciji, Petar Malbaša kazao je ovo:

Jedan od ubijenih bio je otac nogometaša Mirka Hrgovića

“Dali smo mu 24 četnika, a on nama par civila, dvojicu branitelja i sedam leševa. Jedan od ubijenih bio je i nesretni Petar Hrgović, otac nogometaša Mirka Hrgovića, za čiju smrt do danas nitko nije odgovarao, pa čak niti posebno istražio okolnosti pod kojima je Petar ubijen. Jedan četnik ga je zgrabio kraj Peruče i zavezanog ga pitao: Koliko imaš dece? Međutim, nije sačekao odgovor, već mu je pucao u srce i poslije ga bacio u neko grmlje”, kazao je Malbaša.

Izvršio obećano: Naredio miniranje Peruče

Generali Mladić i Novaković izdali su 28. siječnja 1993. nalog Đukiću i Korici o postavljanju velike količine eksploziva za rušenje brane Peruča. Postavljeno je oko 30 tona eksploziva, a zbog eksplozije je došlo do urušavanja i oštećenja brane. Zahvaljujući pravovremenoj intervenciji radnika HEP, spriječen je, prema optužnici, cilj rušenja brane – potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 stanovnika Sinja, Trilja i Omiša.

Mladić na 8:17 minuti

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Screenahot

Izvorni autor: S.V.

Autor: