VIDEO Cvrtila: Treba nam strategija nacionalnih interesa; Stipić: Slabe institucije urušavaju demokraciju

24.06.2022. 14:58:00

Lažne dojave o bombama u šoping-centrima u Zagrebu posljednjih tjedana ne prestaju stizati, a nedavno su i aktivirane eksplozivne naprave.

Prvo se to dogodilo na zagrebačkoj Trešnjevci, što je prošlo bez ljudskih žrtava. No, u Vukovaru je teško ozlijeđena starija osoba nakon eksplozije bombe na ulaznim vratima. No to nije sve, Zagreb i Hrvatsku potresali su razbojništva, eksplozije bankomata, pokušaji ubojstava. U kriznim vremenima, a danas ni oni ekonomisti koji odlično surađuju s vladama više ne poriču da se nalazimo u gospodarski jako nesigurnim povijesnim trenutcima.

Upravo takve trenutke nerijetko vrebaju marginalne, ekstremne ili populističke političke stranke kako bi građanima naoko ponudile nerijetko lažnu slamku spasa, a sebi osigurale fotelje potkožene s jako puno javnog novca, nešto vlasti i jako puno moći.Ponekad takvi za svoj cilj koriste nasilne metode, a nerijetko im znaju pomoći i partneri izvan domovine.

Je li sijanje straha s lažnim dojavama samo dijabolična igra nekakvog dječarca ili se radi o nečem mnogo zlokobnijem, možda hibridnom ratovanju? Kako i koliko su naše sigurnosne službe spremne i opremljene da to mogu spriječiti ili u potpunosti zaustaviti? Jesu li ove prijetnje povezane s trenutnom političkom situacijom? Čeka li nas porast ekstremizma zbog galopirajuće krize?

Odgovor na ova pitanja su dali politički analitičar Tomislav Stipić i stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila.

POGLEDAJTE VIDEO:

Izvor: Z1TV/Foto:screenshot/yt/Z1

Izvorni autor: Z1TV

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.