(VIDEO) Domovinski pokret podržao Narod odlučuje oko ponovnog brojanja potpisa zbog USKOK-a u Ministarstvu uprave

11.09.2020. 08:44:00

Domovinski pokret u Saboru održao je konferenciju za novinare na temu “Podrška ponovnom brojanju potpisa za referendum inicijative “Narod odlučuje” zbog USKOK-a u Ministarstvu uprave”.

Možete je pogledati ovdje:

“Mi podržavamo tu inicijativu i nećemo odustati od toga, mi smo stranka koja daje punu podršku inicijativi koja traži ponovo brojanje”, istaknuo je Miroslav Škoro.

“U svom političkom djelovanju naglašavam potrebu implementacije onog dijela Ustava koji pretpostavlja da vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu i želimo pokazati da narod ima svoje predstavnike u Hrvatskom saboru”, kazao je Škoro na konferenciji za novinare.

Rekao je i kako se ubuduće treba omogućiti nazočnost onima koji skupljaju potpise da budu prisutni pri brojanju, što je njihovo temeljno pravo. Istaknuo je kako će i sami poduzeti inicijative u tom smjeru jer izborni zakon treba hitno mijenjati.

“Devijacijama i političkim bravurama, ne samo političara nego i stručnjaka, došli smo do situacije da velike stranke imaju tehnologiju osvajanja vlasti i vladanja i s nekih 600.000 glasova. Može se uz podršku izbornog zakona, koji je upitne ustavnosti, vladati ovom zemljom tako da je malo tko u njoj zadovoljan”, rekao je Škoro.

Smatra kako inicijativi Narod odlučuje treba dati podršku i još jednom vidjeti što se dogodilo s tom referendumskom inicijativom jer je dvoje ljudi, Terezija Marić i bivši ministar Lovro Kuščević, koji su brojali te glasove bez njihove nazočnosti trenutačno pod vrlo ozbiljnim istražnim radnjama, a dio prikupljenih potpisa je nestao na ‘dugačkom putu’ između Sabora i Vlade, a dio proglašen nečitljivim.

“Mislim da je apsolutno razumno u skladu sa svim okolnostima tražiti ponovno prebrojavanje potpisa”, rekao je Igor Peternel.

Dodao je da je čak i GONG jasno iskazao stav da se potpisi netransparentno broje i da ni njima nije omogućen nadzor nad kontrolom potpisa.

“Ako se sjećamo, ključne teme referenduma bile su bolji izborni zakon, da se to provelo, danas ne bi Andrej Plenković sastavio Vladu na ovaj način”, zaključio je.

“Nema sumnje da je ta procedura bila netransparentna, nimalo u skladu s demokratskim standardima 21. stoljeća i da se išlo pogodovati dvjema velikim strankama, HDZ-u i SDP-u, da se zadrži njihov način izbornog zakonodavstva”, zaključio je Peternel.