(VIDEO) Dramatične scene poplava, Gračac i Obrovac su pod vodom

15.05.2023. 08:35:00

Kiša koja neprestano pada uzrokovala je prelijevanje rijeke Zrmanje preko zaštitnog zida na području grada Obrovca te izlijevanje rijeke Otuče iz korita u općini Gračac, gdje su upućeni vatrogasci, pripadnici HGSS-a i Državne intervencijske postrojbe CZ s čamcima za evakuaciju, javlja N1.

Nadležne službe su na terenu , a evakuiraju se stanovnici čije su kuće najugroženije, izvijestilo je večeras Ravnateljstvo civilne zaštite.

U 21,45 sati aktiviran je Stožer civilne zaštite grada Obrovca.

Prihvatni centar za zbrinjavanje evakuiranog stanovništva u Gračacu je oformljen u Kulturno informativnom centru – KIC Gračac, Nikole Tesle 37

“Općina Gračac je pod poplavom, u Žabarici, naselju samog centra Općine Gračac u mnoge je kuće ušla voda, a četiri su obitelji evakuirane u nedjelju navečer”, rekao je Hini pročelnik HGSS-a Josip Brozičević. Dodao je da HGSS-u iz Gospića i Zadra u pomoć dolaze već noćas spasitelji iz Šibenika i Splita.

Stožer Civilne zaštite Općine Graćac je aktiviran u nedjelju nešto prije 13 sati zbog prijeteće poplave, a načelnica Stožera Natalia Turbić poziva sve koji nisu na sigurnom da pozovu Županijski centar 112, te će tako preko Stožera svi ugroženi dobiti pomoć.

Pojasnila je da je do poplave došlo zbog izlijevanja rijeke Otuče, porasta podzemnih voda i obilne kiše, a pod vodom su svi niži tereni u općini, veliki prostor.

“KIC Napredak smo pripremili za smještaj većeg broja ljudi, kao sklonište za sve one koji neće imati kamo, a Državna interventna postrojba Civilne zaštite i vatrogasci i spasitelji HGSS na trenu su i brinu o svmu”, rekla je Turbić.

Kaže da su na terenu varogasci zadarske Javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljni vatrogasci iz Gračaca, Zadra, Pakoštana i Filip Jakova.

Usporedo s evakuacijom najugroženijih obitelji traju pripreme i za sve druge vrste pomoći, noćas i sutra.

Pročelnik HGSS-a Brozičević rekao je i da je trenutno na području Gračaca 15 HGSS-ovaca iz Gospića i Zadra. Na putu su i spasitelji iz Šibenika i Splita kako bi i pomoć bila pravovremena, pa i tijekom noći.

“Za sada je teško reći u koliko je kuća voda prodrla i još prodire, ali ima obitelji kojima je voda u kući, ali su odbili evakuaciju, jer se mogu smjestiti na kat i n žele napustiti svoj dom”, napomenuo je Brozičević, napomenuvši da i njima pomažu prenošenjem namještaja i slično, piše N1.

Dramatična snimka HGSS-a

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: snimka zaslona

Izvorni autor: PDN/Priznajem.hr/N1

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.