VIDEO Incident u Moskvi: Poljsko veleposlanstvo poprskano crvenom bojom

12.05.2022. 07:19:00

Nepoznate osobe poprskale su u srijedu crvenom bojom veleposlanstvo Poljske u Moskvi, nakon što je Rusija od Varšave tražila službenu ispriku za sličan incident u kojemu je napadnut ruski veleposlanik u Poljskoj.

U ponedjeljak su ukrajinski pristaše u Varšavi poprskali ruskog veleposlanika u Poljskoj crvenom bojom dok je išao položiti vijenac u znak sjećanja na pobjedu u Drugom svjetskom ratu. Ova svečanost održana je u trenutku kada vojna kampanja koju je Rusija pokrenula u Ukrajini ulazi u treći mjesec.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u srijedu poljskog veleposlanika Krzysztofa Krajewskog kako bi mu uručilo prosvjednu notu zbog "skandaloznog" napada na ruskog veleposlanika i zatražilo "službenu ispriku" od poljske vlade.

"Odluka o sljedećim koracima bit će donesena na temelju reakcije Varšave na naše zahtjeve", stoji u priopćenju ruskog ministarstva.

Istog dana, crvena boja bačena je na zgradu u kojoj se nalazi poljsko veleposlanstvo u Moskvi.

"Veleposlanik Krzysztof Krajewski potvrdio je da se ovaj incident dogodio", rekao je glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova Lukasz Jasina poljskoj novinskoj agenciji PAP.

Zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Marcin Przydacz rekao je novinarima u Washingtonu kako Poljska očekuje da će Rusija raščistiti stvar i uhititi krivce.

Šef poljske diplomacije Zbigniew Rau izjavio je u ponedjeljak da je napad na ruskog veleposlanika incident koji se nije trebao dogoditi.

Poljska ugošćuje stotine tisuća ukrajinskih izbjeglica na svom tlu otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao svoju vojsku u njihovu zemlju 24. veljače.

Izvor: Direktno.hr/Foto:screenshot_twitter

Izvorni autor: lš/h/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.