VIDEO JE BRUTALAN! Kamp HV-a izazovniji nego ikad: Kadeti pokazali da se ne boje rata

23.02.2023. 11:12:00

Kadeti Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”  u Udbini uspješno su završili početnu fazu obuke i osposobljavanje za vođenje desetine u realnim uvjetima. U kampu sudjeluje 86 kadeta druge godine, a ako je suditi po reakcijama, fotografijama i snimcima, bili su iznimno motivirani na obuci i iznimno disciplinirani tijekom kampa.

Foto: MORH/ M. Čobanović

Kamp je najatraktivniji dio obuke kadeta

Dvotjedni kamp na Udbini koncipiran je kao sinteza kratkog teoretskog izlaganja i intenzivnog praktičnog rada na kraju kojeg se svi kadeti ocjenjuju. Posebna pozornost posvećuje se uporabi osobnog naoružanja i opreme te primjeni znanja i vještina zapovjednika desetine u postupcima vođenja postrojbe u taktičkim situacijama na razini desetine.

Foto: MORH/ M. Čobanović

Za vrijeme održavanja kampa, kadeti su naučili osnove formacije i tehnike kretanja, osnove rada desetine u napadu i obrani, uvježbavali su reakcije na izravnu i neizravnu paljbu te su uspješno savladali početni dio obuke za vođenje desetine. 

Zapovjednik Treće kadetske satnije Kadetske bojne Renato Ceci  istaknuo je kako obuka na kampu u Udbini obuhvaća temeljne vojničke vještine koje su kadeti stekli na početku svog obrazovanja rukovanjem oružjem, kretanjem vojnika, osnovama pružanja prve pomoći, rada u binomima i maskiranja. Dodao je kako je na ovom zimskom kampu cilj da kadeti uspješno primijene sva znanja koja su dosad stekli, usvoje nova te učenja zapovijedati desetinom na način da mogu u stresnim situacijama uspješno primijeniti stečena znanja.

Foto: MORH/ M. Čobanović

Kadetkinja skupnica Doris Dasović  koja pohađa smjer Vojnog inženjerstva istaknula je:

“Kamp je daleko izazovniji nego što je bio prethodne godine, ali s obzirom da su tempo dinamičniji i razina motivacije veliki niti jedan izazov koji se stavi pred nas nije nesavladiv, pogotovo kad uz sebe imate iskusne instruktore od kojih neki prenose svoja iskustva koja su stekli u Domovinskom ratu”.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V./Foto: MORH/M. Čobanović

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.