(VIDEO) Jedan od najpotresnijih trenutaka rata: U rodilištu poginuli majka i novorođenče od posljedica granatiranja

14.03.2022. 10:45:00

Trudna žena čija je fotografija obišla svijet nakon što su Rusi bombardirali bolnicu i rodilište u Mariupolju je umrla zajedno sa svojom bebom, javlja Associated Press. Ova je žena ranjena u napadu na bolnicu, a fotografirana je u trenutku kada su je na nosilima iznosili bolničari.

Na videu i fotografijama koje su u srijedu snimili novinari AP-a nakon napada na bolnicu, viđena je kako gladi svoj krvavi donji dio trbuha dok su je spasioci jurili kroz ruševine u opkoljenom gradu Mariupolju, a njezino blijedilo lice odražava šok od onoga što se upravo dogodilo . Bio je to jedan od najbrutalnijih trenutaka dosad u ruskom ratu protiv Ukrajine koji traje 19 dana.

Ovu su trudnicu nakon toga prevezli u drugu bolnicu, još bližu bojištu, gdje su je liječnici pokušali spasiti. Kada je shvatila da će izgubiti dijete, poručila je da ju “ubiju sada”, kažu bolničari, a prenosi AP.

Liječnici su porodili dijete, ali ono nije pokazivalo znakove života. Narednih pola sata pokušali su oživjeti i majku, ali je i ona preminula, rekao je kirurg Timur Marin koji je zatekao je zdjelicu žene zgnječenu i kukom koji se odvojio. Liječnici su bebu donijeli carskim rezom, ali nije pokazivalo znakove života, rekao je kirurg. dodao da se ovo dogodilo u subotu. “Više od 30 minuta reanimacije majke nije dalo rezultate”, rekao je Marin u subotu.

U kaosu nakon zračnog napada u srijedu, liječnici nisu stigli saznati ime žene prije nego što su njezin suprug i otac došli odnijeti njezino tijelo. Barem je netko došao po nju, rekli su – tako da nije završila u masovnim grobnicama koje se kopaju za sve veći broj mrtvih u Mariupolju.

Optuženi za ratne zločine, ruski dužnosnici su tvrdili da su rodilište zauzeli ukrajinski ekstremisti kako bi ih koristili kao bazu, te da u njemu nisu ostali pacijenti ili medicinari. Ruski veleposlanik pri UN-u i rusko veleposlanstvo u Londonu nazvali su slike “lažnim vijestima”.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:Snimka zaslona

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.