(VIDEO) KORZIKA U PLAMENU: ŽESTOKI PROSVJEDI BORACA ZA NEOVISNOST, sukobi s policijom

14.03.2022. 18:08:00

Francuska vlada pozvala je na smirivanje nakon žestokih sukoba u kojima su deseci prosvjednika i policije ozlijeđeni na otoku Korzici, gdje je bijes zbog napada u zatvoru na korzikanskog borca za neovisnost dosegao točku ključanja.

Policija je izvijestila da je 67 osoba ozlijeđeno tijekom prosvjeda u nedjelju, uključujući 44 policije, nakon scena koje su promatrači opisali kao srodne urbanom gerilskom ratu.

Yvan Colonna, koji služi doživotnu kaznu zatvora zbog atentata 1998. na visokog regionalnog dužnosnika Korzike, Claudea Erignaca, u komi je otkako ga je 2. ožujka u zatvoru pretukao jedan zatvorenik.

Incident je izazvao bijes na otoku, na kom brojni stanovnici vide Colonnu – koji je uhićen tek 2003. nakon petogodišnje potrage koja ga je na kraju zatekla da živi kao pastir na korzikanskim planinama – kao heroja u borbi za neovisnost.
Demonstracije i neredi traju od napada na zatvor, za koji prosvjednici okrivljuju francusku vladu.

“Francuska vlada ubojice”, pisalo je na plakatima na nedjeljnim demonstracijama, koje su, prema procjenama, izvele između 7.000 do 10.000 ljudi na ulice.

Colonna je bio u zatvoru na jugu Francuske. Vlasti su dugo odbijale njegov zahtjev da bude prebačen na Korziku, rekavši da je zbog svog kaznenog djela zatvorenik s posebnim statusom.

U pokušaju da ublaži napetosti, premijer Jean Castex prošlog je tjedna uklonio ovaj status. Također je rekao da će dopustiti transfer još dvojice osuđenih članova ubojice koja je ubila Erignaca na Korziku, ali taj potez nije uspio smiriti njihove pristaše.

Oko 300 maskiranih mladih prosvjednika upotrijebilo je molotovljeve koktele i kamenje protiv policije, koja je zauzvrat upotrijebila suzavac i vodene topove u sukobima koji su izbili u poslijepodnevnim satima i trajali do kasno navečer.

Tužitelj Arnaud Viornery rekao je agenciji AFP da je policija rekla lokalnom stanovništvu da ostane u zatvorenom prostoru u gradu Bastia, gdje su prosvjednici zapalili porezni ured zapaljivim bombama.

Korzika, jedan od najvećih otoka Sredozemlja, francuski je od 18. stoljeća.

Poznat je kao “Otok ljepote” zbog svoje netaknute obale, spektakularnih plaža i blage klime, zbog kojih je popularan među turistima, glavni izvor prihoda otoka. No, postojale su i stalne napetosti između nacionalista željnih neovisnosti i središnje vlade, uključujući ubojstva dužnosnika koje je poslao Pariz, kao i česta ubojstva između suparničkih političkih frakcija na otoku

“Ovo je izraz bijesa i ogorčenja”, rekao je u nedjelju Gilles Simeoni, bivši Colonnin odvjetnik i političar koji se zalaže za neovisnost.

“Cijeli korzikanski narod je mobiliziran da prosvjeduje protiv nepravde i u korist istine i stvarnog političkog rješenja”, rekao je.
Jedan demonstrant na nedjeljnom prosvjedu, Antoine Negretti, rekao je: “Za svako nasilje bit će kriva francuska vlada.”

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: snimka zaslona

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.