(VIDEO) LAGALI SU I ’95.! RUSKI OFICIR: ‘Srbi nisu raketirali sarajevsku tržnicu’

06.04.2022. 17:27:00

VEĆ VIĐENO

Laganje, negiranje ubojstava i podmetanje vlastitih ratnih zločina suprotnoj strani kojim ovih dana svjedočimo od strane ruskog vojnog vrha, već su viđena “špranca” ratovanja koja se iskusila 90-tih godina u Hrvatskoj i BiH.

Laganje kao dio ratovanja nije novost

Ruska vojska ne želi priznati zločine nad ukrajinskim civilima čija su tijela otkrivena nakon njihova povlačenja iz Buče, te sve naziva “režijom ukrajinaca”. Slično je bilo i tijekom Domovinskog rata kada je srpska strana hrvatske žrtve Vukovara putem medija prikazivala kao “ubijene srpske civile”.

Identičan model ponašanja bio je još jače izražen tijekom rata u BiH u kojoj su tri zaraćene strane odgovornost za zločine prebacivale jedni na druge, a posebno ej zanimljiv video koji datira iz 1995. godine na kojem ruski oficir Andrej Demurenko kao pripadnik mirovnih snaga UN-a (UNPROFOR) u Bosni i Hercegovini – tvrdi da srpska vojska nije raketirala tržnicu Markale na kojoj je ubijeno 43 civila.

Rus tvrdio da Srbi nisu raketirali Markale

“Bio sam tamo danas i apsolutno nema nikakve mogućnosti da se sa ovog područja izvrši ispaljenje ili da se postavi baterija ili vod ili čak samo jedan minobacač. Jer to je samo stijena, padina i šuma. I nema mogućnosti da se sa ovog položaja izvrši ispaljenje. To mogu potvrditi. Imat ću danas fotografije za svako od ovih mjesta. Mogu vam pokazati i mapu sa točnim podacima, za ovaj pravac i za drugi alternativni pravac. Mislim da je najveći problem za službenu grupu istražitelja bilo sljedeće: oni su ispitivali samo kutove i pravce i pritom su automatski mislili na srpsku takozvanu agresiju na civilno stanovništvo Sarajeva”, kazao je Andrej Demurenko nakon izvještaja koji je pokazao da je tržnica granatirana sa srpskih položaja, podsjeća Istraga.ba.

Izvor: Dnevno.hr/Foto: Screenshot/yt istraga.ba

Izvorni autor: S.V./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.