VIDEO: NOVI DETALJI O NIGERIJCIMA, IMAMO SNIMKU S NATJECANJA NA KOJEM SU SUDJELOVALI ‘Nisu imali ni reket, o stolnom tenisu nisu imali pojma…’

05.12.2019. 21:55:00

Dvojica nigerijskih studenata Eboh Kenneth Chinedu (29) i Abia Uchenn Alexandar (18) koji su prije par dana optužili hrvatske policajce da su ih u centru Zagreba izvukli iz tramvaja, oteli te utrpali u kombi i izbacili negdje u šumi u Bosni još su pod ingerencijom bosanskih vlasti.

Trenutno su u Sarajevu nakon što su ispitani u Terenskom uredu Bihać – služba za poslove sa strancima, a čelni čovjek Ministarstva sigurnosti BiH Dragan Mektić otkriva kako će “učiniti sve da se mladićima osigura povratak kući”. Pritom Mektić nije štedio hrvatsku policiju ponovivši tvrdnje nigerijskih mladića da su im oduzeli mobitele i nad njima upotrijebili prisilu te ih maltretirali.

U rasvjetljavanju slučaja dvojice Nigerijaca, od kojih jedan, kako doznajemo, ipak nema 18 godina kako su on i prijatelj ustvrdili bosanskim medijima već 29, a što je vidljivo i na njegovim dokumentima, intenzivno radi hrvatska policija. Neke od tvrdnji, počevši od dana navodne otmice u Zagrebu, MUP je demantirao činjenicama poput službenog podatka da su se dan poslije mladići osobno i uz predočenje dokumenata odjavili u Omladinskom hostelu u Petrinjskoj ulici, udaljenom 100-tinjak metara od policijske postaje, gdje je njihov treći kompanjon zatražio azil pošto mu je propao dvostruki pokušaj ulaska u Sloveniju.

Podsjetimo, Eboh i Abia u Hrvatsku su s još troje sunarodnjaka doputovali 12. studenoga. Imali su važeće vize s rokom trajanja od šest dana od dana aktivacije, a koje im je izdalo hrvatsko veleposlanstvo u Pretoriji kao studentima koji na natjecanju predstavljaju Tehničko sveučilište iz Owerre.

Istekla viza

Nakon natjecanja su se razišli. Jedan je dva puta pokušao ući u Sloveniju da bi na kraju u Zagrebu prijavio prvo gubitak putovnice, a potom u istoj policijskoj postaji na temelju “izgubljenog” dokumenta zatražio azil.

U isto vrijeme, voditeljica grupe i jedan student su u različitim intervalima napustili Zagreb i vratili se u Nigeriju, dok su Eboh i Abia odsjeli u hostelu od 16. do 18. gdje su, dan za danom, produljivali boravak ignorirajući pritom istek vize kao i datum leta za Istanbul. Prema njihovim tvrdnjama, do Nigerije nisu stigli jer su ih policajci u centru Zagreba izvukli iz tramvaja te prebacili kombijem, zajedno s drugim migrantima, u šumu u Bosni gdje su završili u kampu Miral u Kladuši.

Je li riječ o još jednoj u nizu zloupotreba sportskih natjecanja s ciljem nezakonitih migracija tijekom koje su se mladići prepustili u ruke krijumčarima koji vrlo aktivno po Zagrebu djeluju i pritom zarađuju na tuđoj nevolji ili je, pak, u pitanju nešto drugo, pitanje je na koje odgovor intenzivno traže hrvatske, bosanske i nigerijske vlasti. Možda će odgovor na to pitanje dati njihova komunikacija mobitelom na kojoj kriminalisti intenzivno rade.

Voditelj hostela: ‘Priča im ne drži vodu’

Dvojica Nigerijaca su u Zagrebu odsjela u hostelu u središtu grada, spavali su u šesterokrevetnoj sobi, koristili zajedničku kupaonicu na katu. Prema njihovoj priči, 17. studenog privela ih je policija, izvukla iz tramvaja, ubacila u kombi i izbacila negdje u Bosni. No, prema riječima voditelja hostela, ova priča ne drži vodu.

– U hostel su se prijavili 16. studenoga oko 18 sati i boravili su dvije noći do 18. studenoga. Odjavili su se oko 11 sati ujutro, kazao je za Dnevnik Nove TV voditelj hostela Branimir Markač.

Navodi da nisu otišli 17. studenoga kako tvrde.

– 17. u kasnim večernjim satima oko 22:30 su produžili noćenje, boravak za još jednu noć u hostelu do 18. studenoga, dodaje Markač.

U samom hostelu nisu boravili puno. Uglavnom su dolazili prespavati, komunicirali su s drugim gostima, no kakva je bila njihova povezanost voditelj ne zna.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:Screenshot: YouTube

Autor: