(VIDEO) PLANULA JE CRNA GORA! BARIKADE NA CESTAMA: Žestok okršaj s policijom, gume i kamenje na magistrali!

04.09.2021. 18:42:00

Srpska pravoslavna crkva (SPC) sutra će ustoličiti mitropolita u manastiru na Cetinju u Crnoj Gori. Zbog svega su u tijeku veliki prosvjedi i neredi jer Crnogorci Cetinje smatraju svetim mjestom svoje nacije.

Tisuće ljudi izašlo je na ulice, a na prilaznim cestama postavili su barikade od guma i kamenja.  Crnogorski domoljubi koji prosvjeduju nazivaju se – komiti.

Oni traže da se taj obred premjesti na neko drugo mjesto.

Barikade na magistrali

Kako javljaju Vijesti.me, grupa je blokirala magistralnu cestu Podgorica – Cetinje. Postavili su barikade napravljene od guma, a žene su pozivali da stanu u prvi red.

Prethodno su blokirali i kružni tok na ulazu u Cetinje. Došlo je do sukoba s policijom. Okupljeni su prolazeći po cesti bacali kamenje, šutu…

Oko Cetinjskog manastira je razmješten policijski kordon. Nova.rs javlja kako su prosvjednici probili dva kordona. Jurili su prema policiji i gađali ih raznim predmetima. Policija je na napade odgovorila bacanjem suzavca.

Đukanović podržao prosvjed

Prosvjed su podržali zastupnici DPS-a, a mogućnost priključenja ranije je najavio i sam predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Premijer Zdravko Krivokapić pozvao je sve crnogorske građane da ne nasjedaju na provokaciju. onih koji su radi osobne koristi i privilegija spremni i rođenu braću gurnuti u sukob.

Krivokapić je za izazivanje tenzija optužio pojedine, kako je rekao, “političko-kriminalne strukture koje strahuju od reformi u crnogorskom pravosuđu”.

22. kolovoza kada se saznao da će ustoličenje biti u Cetinju, narod je također izašao na ulicu, a pročitana je i deklaracija.

“Srpski svet”

U Deklaraciji je navedeno da druge domovine do Crne Gore nemaju i da neće dozvoliti njenu klerikalizaciju, fašizaciju, asimiliaciju i nikad uptapanje u “srpski svet”. Pokušaj ustoličenja mitropolita SPC na Cetinju vide kao kao simbolički dokaz pristanka na okupaciju.

“Okupaciju onih što Crnogorce ne priznaju ni kao pravoslavce, ni kao muslimane, ni katolike, što nas ne priznaju kao naciju, što nam ne priznaju ni jezik ni državu, ni crkvu ni kulturu”, priopćio je Vušurović, istaknuvši, u ime okupljenih građana, da je najveća vrijednost suvremene Crne Gore njena multietnička harmonija.

“Marionetska vlast”

“To je jedina balkanska zemlja čiji manjinski narodi pružaju podršku državnom suverenitetu, i mi marionetskoj vlasti tu civilizacijsku tekovinu nećemo dozvoliti da unizi. Crna Gora je stoljećima dio europske civilizacije i mi ćemo se svim raspoloživim sredstvima boriti za europske vrijednosti sekularizma, građanskog društva i multikulturalnog sklada, jer to je uvjet i našeg opstanka”, poručeno je sa skupa na Cetinju.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: Screenshot

Izvorni autor: N.K./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.