(VIDEO) Plenković izašao pred prosvjednike, dočekala ga šutnja “Ne mislimo s njima razgovarati preko medija i pred medijima”

21.11.2019. 12:40:00

Sindikati osnovnih i srednjih škola u općem su štrajku do ispunjenja svojih zahtjeva. Nakon što su jučer održali akciju ”Potrubi za obrazovanje”, danas se njih tristotinjak okupilo na Markovu trgu. Premijer Andrej Plenković izašao je pred prosvjetare i pozvao ih na dijalog. Oni su odgovorili šutnjom.

Mihalinec je novinarima komentirao izlazak premijera pred njih. “Učitelji i nastavnici u njegovu mandatu su zaostajali. Mi ne mislimo razgovarati pred medijima i preko medija. Previše nas je bilo da nas ne bi vidio. Premijer je samo trebao reći u koliko sati je sastanak. Ponovno poziva na sastanak. Sastanak o osnovici nije sastanak zbog čega smo mi danas ovdje i zbog čega je sustav u štrajku. Danas smo rekli da šutimo”, rekao je Branimir Mihalinec

Sindikati su na Trgu svete Katarine nosili transparente :”96% reklo je NE!” “Deset minuta bit ćemo tiho, ali uzdignute glave, ponosno. A u ponedjeljak ćemo biti gromoglasni”, poručio je Mihalinec i pozvao prosvjednike da ugase mobitele.

Plenković je istaknuo kako su njegovoj Vladi obrazovanje i učitelji i profesori važni, na što su oni odgovorili šutnjom.

“Ova Vlada u tri godine mandata napravila je više na dizanju politike plaća i mirovina nego mnoge prije nas i da nema nekog nesporazuma – obrazovanje je važno, učenje je važno, učitelji su važni, profesori su važni”, poručio je premijer okupljenima.

Dodao je kako je reforma obrazovanja koju provode dobra i vodi se za time da mladi budu konkurentni sutra na tržištu rada. Naglasio je i kako Vlada vodi dijalog sa sindikatima i poštuje pravo na štrajk.

Plenković je pritom ponovio da je u mandatu ove Vlade plaća veća za 12 posto i da će u idućoj godini biti veća za 18,3 posto, te da je najavljeno rješavanje pitanja koeficijenata, za koje je kazao da je nasljeđe nekih ranijih vlada.

“Ono što bih ja želio poslati poruku svima vama, a imamo dosta signala i od roditelja i od djece, da ovaj štrajk koliko god da ga poštujemo, treba uzeti u obzir i ono što je do sada napravljeno i ono što ćemo kroz dijalog ostvariti u razdoblju koje je pred nama”, kazao je.

“Pozivam vas na dijalog i razgovor, i danas će biti razgovori u Ministarstvu rada, mi smo otvoreni i za socijalni dijalog i za poboljšanje i materijalnog položaja učitelja i obrazovanja uopće.Ova Vlada, ako je nešto pokazala, pokazala je da je prijatelj i radnika i umirovljenika”, istaknuo je premijer.

Na te Plenkovićeve riječi prosvjednici su odgovorili podizanjem transparenta s natpisom “96 posto reklo je NE” i šutnjom.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.