VIDEO Šef ruske paravojne postrojbe Prigožin predao tijelo američkog vojnika poginulog u borbi za Bahmut

26.05.2023. 10:28:00

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena ponovno je izrazila svoj stav prema Ukrajini u nedavnim razgovorima, istaknuo je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, John Kirby, u intervjuu za CNN. Prema Kirbyju, Sjedinjene Američke Države ne podržavaju napade na ruskom teritoriju, prenosi Dnevno.hr.

"Još jednom smo vrlo jasno dali do znanja Ukrajincima što su naša očekivanja u vezi s napadom na Rusiju — ne želimo to poticati niti omogućiti, svakako ne želimo da se bilo kakva američka oprema koristi za napad na rusko tlo", naglasio je Kirby.

"I dobili smo garancije od Ukrajinaca da će poštivati ​​te želje… bili smo vrlo jasni da želimo da Ukrajina može braniti svoje tlo, vlastiti teritorij. Oni su napadnuti. Imaju se pravo braniti", nastavio je Kirby.

"Ali, također smo bili jasni, dobro, da ne želimo vidjeti da ovaj rat eskalira dalje od razaranja i nasilja koje je već zahvatilo ukrajinski narod."

Kirby je istaknuo da su razgovori s Ukrajinom bili ponovna potvrda ranijeg stava, a ne razgovor o mogućim posljedicama. Također je dodao da su ti razgovori održani nedavno.

Ovi komentari Johna Kirbyja dolaze nakon izvješća o napadu unutar ruske teritorije koji su izveli ruski protuvladini borci koji se bore zajedno s ukrajinskim oružanim snagama.

U intervjuu za CNN, jedan od ruskih državljana je tvrdio da je akcija izvedena uz pomoć američke opreme kupljene na otvorenom tržištu. Međutim, glasnogovornik Bijele kuće, John Kirby, u četvrtak nije mogao potvrditi tu tvrdnju. Umjesto toga, naglasio je da Sjedinjene Američke Države osiguravaju opremu koja će se koristiti za obranu ukrajinskog teritorija.

Šef ruske paravojne postrojbe Wagner, Jevgenij Prigožin, izjavio je za CNN u četvrtak da je predao tijelo umirovljenog vojnika specijalnih snaga američke vojske, koji je poginuo u bitci za ukrajinski grad Bahmut. Prigožin je u audio snimci rekao:

"Danas u 15:00 predali smo tijelo Amerikanca Nicholasa Maimera ukrajinskoj strani."

Tiskovna služba Prigožina podijelila je videosnimku u kojoj on stoji pored dva lijesa, jedan prekriven američkom zastavom, a drugi turskom zastavom. Prigožin je rekao:

"Amerikanac je poginuo u borbi u ‘gnijezdu’, jednom od posljednjih žarišta u zapadnom Bahmutu ", te je dodao da se u drugom lijesu nalazi tijelo turskog državljanina i njegove partnerice.

Prema izjavi Prigožina, tijela turskih državljana su pronađena ispod ruševina zgrade. Kada su se ukrajinske snage povukle, zgrada je srušena, a oni su poginuli ispod ruševina. Prigožin je izjavio: "Pronađeni su ispod ruševina zgrade, točnije on i njegovi dokumenti. Kada su se Ukrajinci povukli, zgradu su digli u zrak, a oni su poginuli ispod ruševina. Nju nismo uspjeli izvući, ali njega smo izvukli i vratit će se u domovinu", CNN nije u mogućnosti neovisno potvrditi lokaciju i datum snimanja videa.

Ukrajinski Koordinacijski stožer za postupanje s ratnim zarobljenicima potvrdio je da je tijelo Nicholasa Maimera, zajedno s tijelom turskog državljanina, vraćeno u Ukrajinu tijekom razmjene ratnih zarobljenika u četvrtak. Video koji je podijelila ta grupa prikazuje lijes prekriven američkom zastavom, što odgovara lijesu prikazanom na videu s Prigožinom. Međutim, CNN nije u mogućnosti neovisno potvrditi da se u tom lijesu nalazi tijelo Maimera niti okolnosti u kojima je umro.

Nicholas Maimer je služio u američkoj vojsci više od 20 godina prije nego što se umirovio 2018. Prema njegovom službenom dosjeu, dobio je nekoliko nagrada i odlikovanja, uključujući Orden za specijalne postrojbe, Medalju za pohvalu vojske i četiri Medalje za postignuća vojske.

Ujak Nicholasa Maimera, Paul Maimer, izjavio je za Idaho Statesman da je njegov nećak otišao u Ukrajinu kao humanitarac s ciljem da čini dobro za svijet. Obitelj želi dovesti njegovo tijelo kući kako bi ga pokopali na prikladan način.

"Mislim da zaslužuje da bude sahranjen na groblju veterana", rekao je Paul Maimer Statesmanu. "Možda se nije borio za našu zemlju, ali se borio iz pravih razloga."

Obitelj izražava želju da se Nicholas Maimer pokopa na groblju namijenjenom za počast veteranima kao priznanje za njegove humanitarne napore i dobre namjere.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto:video screenshot/Twitter

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/M.P.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.