(VIDEO) Stožer Kovač-Penava-Stier upozorava na opstrukcije: ‘Ne mogu svi u stranačke prostorije, a prijeti se i gubitkom posla’

17.02.2020. 11:08:00

Dan nakon predstavljanja programa i tima u Zagrebu predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković našao se među Hrvatima u Muenchenu, ali i tamo je govorio o unutarstranačkim izborima:

”Program koji smo predstavili nije samo program za HDZ, on je praktički temelj budućeg programa za parlamentarne izbore i mi s tim porukama idemo s pruženom rukom“.

S druge strane trojni pakt Kovač-Penava-Stier, kažu iz stožera, obilazi teren na kojem su reakcije članstva dobre. Ali zato kritika Plenkovićevu programu ne manjka pa tako glasnogovornica stožera Opcije za promjene Silvana Oruč Ivoš kaže:

”Imao je 3,5 godine da HDZ postavi na demokršćanske temelje i koaliciju sa srodnim strankama. On to nije učinio, ne znam što je čekao do sada”, javlja RTL.

Da utrka u HDZ-u mora bit fer, ali i da nema opstrukcija, tvrdi glavni tajnik stranke Gordan Jandroković, a na prigovore da se drugom timu otežava prikupljanje potpisa odvraća: ”Ne. To apsolutno to nije točno”.

Oruč Ivoš, međutim, tvrdi: ”Tko god je u javnoj upravi, prijeti se ostat ćeš bez posla. Uglavnom su stranačke prostorije zatvorene za ostale kandidate“.

A baš zato, uvjereni su, ovih dana stižu im potpore nekadašnjih Tuđmanovih ministrice i ministra Ljilje Vokić i Andrije Hebranga, koji kaže:

”Iz temelja treba promijeniti politiku skretanju ulijevo, vratiti birače ako mislimo pobijediti na parlamentarnim izborima. Dokaz tome je 22 posto na europskim izborima, a prije 40 posto, druga stvar je popravak gospodarske situacije koja je sad očajna“.

Potporu Kovač ima i od još jednog bivšeg ministra Tomislava Tolušića dok njegov virovitički kolega Josip Đakić podržava Plenkovića, ali razmišlja o Tolušiću:

”S njim želimo još vidjeti, on se natječe u drugom timu za potpredsjednika, poslije ćemo vidjeti na županijskom nivou kad ukrstimo mačeve”.

U HDZ-u su donekle odlučili smiriti strasti jer još prošli tjedan oštrih riječi nije nedostajalo, a na smirivanje lopte pozvao je Plenkovićev kandidat za zamjenika predsjednika Tomo Medved:

“Protivnik sam neodgovarajućeg pristupa i retorike u kampanji, ali vidim da se proteklih dana situacija dovela na razumniju razinu. Svi koji su je započeli, shvatili su da to nema smisla”.

Uvjeren u pobjedu na izborima Plenković oponentima šalje poruku mira, ali dodaje: ”Nakon izbora možemo se i moramo se ujediniti”.

Službena kampanja kreće za dva tjedna, a nakon stranačkih izbora za mjesec dana u HDZ-u se okreću parlamentarnoj utrci.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.