(VIDEO) ‘SUDIT ĆE VAM HRVATSKI NAROD I BOG ĆE VAM SUDITI!’ Drama u sudnici, Jurič je osuđen: ‘Gospođo sutkinjo, nije vas sramota ove presude?’

07.04.2023. 15:05:00

U četvrtak je došlo do u najmanju ruku neobične presuda na Kaznenom sudu u Zagrebu.

Naime, novinar i urednik Marko Jurič osuđen je na 10 mjeseci zatvora, s rokom kušnje od dvije godine zbog aktivnosti emisije koju je vodio 2016. godine.

Tim povodom, voditelj popularne emisije Bujica Velimir Bujanec najavio je da je gost njegove emisije na Veliki petak upravo osuđeni Jurič, a objavio je i video izricanja presude.

Sve zbog Porfirija?

U najavi Bujice stoji:

“Sutkinja Općinskog kaznenog suda u Novom Zagrebu, Mirjana Horvat, danas je na 10 mjeseci zatvora, s rokom kušnje od dvije godine, osudila voditelja s Podcasta Velebit – Marka Juriča, zbog toga što je prije sedam godina u emisiji Markov trg, na za Z1 televiziji, prozvao Porfirija i vrh SPC-a “zbog veličanja četništva”…

Iako je Porfirije u Chicagu pjevao četničke pjesme, uključujući i onu posvećenu zloglasnom Momčilu Đujiću, a hrvatska obavještajna agencija SOA-a u svojim službenim izvješćima u više navrata upozoravala na zabrinjavajući porast četništva u Hrvatskoj, uključujući i djelovanje unutar struktura SPC-a, sutkinja to nije uvažila kao dokaze i presudila je novinaru za “širenje govora mržnje” i “poticanje na nasilje” prema pripadnicima Srpske pravoslavne crkve i srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. 

Jurič je presudu doživio kao verbalni delikt i uvođenje cenzure, s obzirom na to da u slučaju pravomoćnosti, neće moći dvije godine javno iznositi tvrdnje o SPC-u kao leglu zločinačke velikosrpske ekstremne ideologije – niti Porfiriju, kao jednom od glavnih protagonista tzv. srpskog sveta.

Zanimljivo je da DORH govorom mržnje nije okarakterizirao prostačke istupe notornog Borisa Dežulovića, koji je na N1 televiziji i u Pupovčevim Novostima, doslovce psovao žrtve Vukovara i Hrvatsku državu! Nedavno je s neskrivenom mržnjom – protiv katoličkih biskupa i samog vrha Crkve u Hrvata, govorio i jedan nagrađivani novinar privatne nacionalne televizije u stranom vlasništvu, brutalno vrijeđajući hrvatsko svećenstvo, no, ni u tom slučaju

Državno odvjetništvo nije pronašlo razloge za kazneno procesuiranje… Pametnom dosta”, stoji u objavi, a najavljeno je i kako će Jurić biti gost Bujice na Veliki petak.

‘Hrvatski narod će vam suditi, i Bog će vam dragi suditi’

Inače, u videu se vidi reakcija Marka Juriča nakon izrečene presude koja je bila burna.

Nakon izrečene presude, osuđeni Jurič je rekao: “Nije vas sramota zbog ovakve presude gospođo sutkinjo? Stali ste na stranu četničkih ubojica! Stali ste na stranu ubojica Hrvatskog naroda… Sram vas treba biti, hrvatski narod će vam suditi zbog ovoga i Bog dragi će vam suditi. Vidjet ćete. Sram vas bilo! Osim toga poistovjetili ste Srbe sa četnicima, ja to nisam rekao”. rekao je i napustio sudnicu…

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.