(VIDEO) Zašto je uklonjena slika Jean Michela Nicoliera s izložbe posvećene braniteljima?

06.10.2019. 11:55:00

Na aktualnom satu Gradskog vijeća grada Zaprešića održanom u četvrtak, 3. listopada, bilo je govora o nedavnim događajima vezanim uz izložbu posvećenu braniteljima povodom Dana branitelja grada Zaprešića, 8. listopada, kada je iz postava uklonjen portret francuskog dragovoljca Domovinskog rata Jeana Michela Nicoliera.

Izložba slika autora Damira Kukavice postavljena je u prostorima vršilnice u Novim Dvorima, a iz postava su maknute slike Tomislava Merčepa i Jeana Michela Nicoliera koje su, kako se tvrdi, od strane gradskih službi grada Zaprešića proglašene neprimjerenima. Prema navodima, ono što je službama bilo sporno u portretu francuskog heroja Domovinskog rata Nicoliera bilo je njegovo znakovlje HOS-a.

Zastupnik Smiljan Tomašević iz stranke Projekt Domovina ponovno je aktualizirao ovu temu, upitavši gradonačelnika Željka Turka (HDZ) i vladajuće tko je odgovoran za uklanjanje Nicolierovog portreta te što se planira poduzeti po pitanju tog sramotnog čina.

Tomašević je najprije zahvalio predsjedniku Odbora za branitelje Horvatu što je 8. rujna proglašen Danom branitelja Grada Zaprešića, a zatim se osvrnuo na uklanjanje Nicolierove slike.

„Kako takva lijepa odluka Gradskog vijeća može prerasti u sramotu?“ – pitao je Tomašević i nastavio:

„Naime, dva dana prije otvorenja izložbe, u petak, u vršilnici, postavljale su se slike hrvatskih branitelja. Između ostalih slika bila je i ona Jean Michela Nicoliera, hrvatskog branitelja Vukovara, Francuza koji je dao život za ovu Domovinu. Jean je odveden iz vukovarske bolnice i prema svjedočenju preživjelih, mučen je na Ovčari, a nakon toga ubijen. Njegovo tijelo do danas nije pronađeno.“

Tko ima pravo skinuti sliku mrtvog hrvatskog branitelja?

Kako je naveo Tomašević, „razlog skidanja je, prema izjavama svjedoka, zato što je imao oznaku HOS-a na majici“.

„Napomenuo bih da su kadeti Hrvatske vojske ovdje u nedjelju, 8. rujna, nosili 20-ak zastava, Ministarstva obrane i drugih, a među inima i zastavu HOS-a. Jer je to dozvoljeno. No sada član Odbora za branitelje Gradskog vijeća Grada Zaprešića donosi odluku da se slika skine.“ – kazao je Tomašević.

„Zašto to nije Grad osudio? Zašto mediji o tome šute?“ – pitao je Tomašević dodajući kako je gospodin koji je zatražio uklanjanje slike član HDZ-a.

„Hoće li biti nekih posljedica za gospodina, pošto je član stranke, hoće li biti pozvan na odgovornost?“

Čin skidanja Nicolierove slike Tomašević je nazvao sramotom te je zatim podsjetio na velik broj samoubojstava hrvatskih branitelja.

„Jedan od razloga je i taj odnos. Hoćemo li braniteljima stavljati slike prema boji očiju, majici, ili prema njihovoj žrtvi za Domovinu? Budući da Gradsko vijeće imenuje Odbor za branitelje, hoće li taj gospodin biti i dalje član odbora? On ovim činom radi i razdor među hrvatskim braniteljima. Zašto i danas gradsko vijeće nije raspravljalo o tom činu? Tko ima pravo skinuti sliku mrtvog hrvatskog branitelja?“ – upitao je Tomašević, kada ga je prekinuo predsjednik Gradskog vijeća, Drago Bago (HDZ) rekavši kako nema više vremena za postavljanje pitanja.

Pročitajte što nam su nam o uklanjanju slike odgovorili iz Grada Zaprešića!

Na pitanja gradonačelnik nije odgovarao usmeno, već je najavljeno da će odgovori biti upućeni pisanim putem.

Vezano uz ovaj slučaj, s Narod.hr-a smo još 9. rujna poslali upit Gradu Zaprešiću s pitanjem je li točna informacija da su s izložbe uklonjeni portreti Tomislava Merčepa i Jeana Michela Nicoliera te smo ih također upitali:

„Ako je informacija točna:

1. Na čiji su zahtjev slike uklonjene?

2. Zašto su uklonjene slike?“

Nakon dva tjedna pristigao nam je odgovor u kojem su nam, pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama, poručili:

„Pristup informaciji pretpostavlja pristup već gotovoj i postojećoj informaciji i ne predstavlja dužnost tijela javne vlasti da tumači, odnosno stvara novu informaciju.“

Izvor: Priznajem.hr/Foto:screenshot/ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.