VIDEO/Obilježena 29. obljetnica 3. gardijske brigade i bojne Kune

29.04.2020. 14:55:00

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Osijeku je u srijedu, 29. travnja 2020. godine obilježena 29. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade Kune i Tenkovske bojne Kune Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Svečanoj obljetnici nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Boris Šerić, zapovjednik Tenkovske bojne Kune bojnik Goran Anić, predsjednik Udruge veterana 3. gardijske brigade Tihomir Kmet i drugi.

U sklopu obilježavanja položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade Kune u Osijeku.

“Želim u ime cijele Hrvatske vlade čestitati današnji dan svim pripadnicima Kuna. Želim se zahvaliti na svemu onom što su učinili u Domovinskom ratu. Treća gardijska brigada bila je udarna postrojba Hrvatske vojske koja je zaslužna za obranu i slobodu Slavonije i cijele Hrvatske”, kazao je ministar Krstičević podsjetivši kako uskoro obilježavamo obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak u kojoj su upravo Kune bile jedna od ključnih postrojbi Hrvatske vojske. Ministar je podsjetio i na žrtvu 385 pripadnika koji su izgubili svoje živote u Domovinskom ratu kazavši kako je odgovornost i dužnost svih nas očuvati uspomenu na njihovu žrtvu.

Ministar obrane Damir Krstičević u svojoj je čestitki Kune istaknuo kao primjer neuništive volje i odlučnosti u provedbi zadaća i postizanju zadanih ciljeva. Uvijek se, istaknuo je, sjetimo i žrtve 385 pripadnika Kuna, kao i svih ostalih hrvatskih branitelja koji su svoje živote položili na oltar domovine jer njima dugujemo najviše.

“Danas Tenkovska bojna Kune nastavlja tradiciju 3. gardijske brigade, to je suvremena postrojba, opremljena svim modernim sredstvima. Jamac su mira i sigurnosti, kako u Slavoniji, tako i u cijeloj Hrvatskoj”, poručio je ministar.

Ministar je ovom prilikom najavio kako će Vlada Republike Hrvatske prihvatiti inicijativu predstavnika Udruge Kuna, uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i Županije da most na Dravi, glavni infrastrukturni projekat nosi naziv “Most 3. gardijske brigade Kune”, u znak zahvalnosti za sve ono što su naši pripadnici Kuna napravili u Domovinskom ratu.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ovom je prigodom rekao: “Čestitam vam 29. obljetnicu osnutka. Na osobit način prisjećamo se naših nestalih pripadnika 3. gardijske brigade Kune s pozivom svima nama da uložimo dodatan napor u pronalaženju posmrtnih ostataka naših nestalih pripadnika”, kazao je ministar Medved zahvalivši udruzi 3. gardijske brigade Kune na partnerskom odnosu s Ministarstvom hrvatskih branitelja.

“Tenkovska bojna transformirala se u izrazito modernu, sposobnu NATO postrojbu, sa 70 tenkova i danas je jedna od najmoćnijih postrojbi Hrvatske vojske danas”, rekao je zapovjednik Tenkovske bojne Kune bojnik Goran Anić.

“Svi hrvatski branitelj dali su ogroman doprinos u obrani i stvaranju Republike Hrvatske. Imali smo srce, domoljublje, vjeru i hrabrost koji su nas nosili i s kojom smo pobijedili!”, poručio je predsjednik Udruge veterana 3. gardijske brigade Tihomir Kmet.

Izvor: Nacionalno.hr/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.