VIDOVIĆ KRIŠTO NAPISALA ŽESTOKO PISMO JANDROKOVIĆU: ‘Vaša odluka u potpunosti je neprihvatljiva’

02.11.2021. 10:54:00

Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto ne prestaje udarati po ministru financija Zdravku Mariću.

Sakupila je dovoljno potpisa te zatražila glasanje o njegovom opozivu zbog Marićevog ljetovanja na jahti poduzetnika Blaža Pavičića.

Sada je novo pismo uputila predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću zbog toga što je raspravu o Marićevu opozivu na dnevni red Sabora stavio istog dana kada će se odvijati i rasprava o rebalansu proračuna.

“Vaša odluka, raspravu o opozivu ministra Marića staviti na dnevni red u srijedu, isti dan s raspravom o rebalansu proračuna, u potpunosti je neprihvatljiva. Vi na ovaj način ograničavate i sprječavate vršenje Ustavom opisanih obveza Hrvatskoga sabora, čime nanosite štetu demokratskim vrijednostima u Hrvatskoj. U svakoj iole funkcionirajućoj demokraciji rasprava o proračunu je čin koji ima visok interes javnosti, te se uvijek u parlamentima raspravlja na posebnim sjednicama. Putem proračuna svaka vladajuća većina pokazuje svoja istinska politička usmjerenja koja, razumljivo, oporba kritički analizira. Isto tako rasprava o opozivu ministra, i to zbog ozbiljnih optužbi za korupciju i kršenje zakona, mora biti provedena na transparentan način, pred cjelokupnom zainteresiranom javnošću”, piše na početku Vidović Krišto.

“Građani imaju pravo na profesionalan i javan rad institucija. To pravo hrvatskih građana ne može nitko ograničavati, jer je riječ o elementarnom političkom standardu današnjice.
Raspraviti dvije tako važne teme u jednome danu iracionalno je, te ima isključivi cilj količinom iznošenih informacija manipulativno umanjiti težinu prijestupa Vlade i ministra Marića u poticanju i skrivanju korupcije, te sudjelovanju u korupciji. Politika blokiranja rada hrvatskih institucija rezultirala je sustavnim iseljavanjem hrvatskih građana te sve većim siromaštvom u Hrvatskoj. Ovo potvrđuju i sve relevantne međunarodne institucije, od Europske komisije do Svjetskog gospodarskog foruma.

Uzročnik te porazne politike jest devastiranje institucija kako bi se uska skupina odabranih mogla neometano, besramno i protupravno bogatiti, naravno na štetu ogromne većine hrvatskih građana”, nastavlja Vidović Krišto pa potom zaključuje:

“Ako Hrvatski Sabor ne djeluje suvereno, te ne vrši svoju Ustavom propisanu nadzornu ulogu nad izvršnom vlašću, onda ta izvršna vlast može bez nadzora raditi što god želi. Lord Acton je još davno ustvrdio da „vlast korumpira, a apsolutna vlast apsolutno korumpira“.
Vaše neodgovorno i netransparentno vođenje Hrvatskog sabora omogućava hrvatskoj vladi apsolutnu vlast. Pozivam Vas da promijenite ovu odluku, te da raspravu o rebalansu proračuna i opozivu ministra Marića Hrvatski sabor provede u dva dana kako bi hrvatska javnost, na temelju argumenata koji će u Hrvatskom Saboru biti izneseni, mogla formirati svoj stav o ovim pitanjima.”

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Izvorni autor: 7dnevno/Karolina Vidović Krišto/Facebook

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.