VIJENCI U DUNAVU: Penava ne može doći k sebi: ‘Neka mi netko kaže - što se to točno dogodilo 17. studenog?‘

17.11.2020. 11:54:00

Penava se obrušio na Vladu zbog Milasovog sudjelovanja u odavanju počasti žrtvama Vukovara koje organizira SNV

 - Što se to dogodilo na današnji dan, 17. studenog u Vukovaru, samo jedan dan prije 18. studenog? Što to što je zaslužilo polaganje vijenaca od strane Vlade RH u Dunav?“, pita se gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u svom priopćenju poslanom povodom današnjeg 'odavanja počasti žrtvama Vukovara u ratu od 1991-1995' u organizaciji SNV-a, a kojemu će se u ime Vlade RH pridružiti i državni tajnik Zvonko Milas, inače vukovarski branitelj i jedan od zapovjednika u obrani Borova Naselja, kao i specijalni izaslanik predsjednika Republike Srbije Veran Matić.

- Ako sutra na Memorijalnom groblju polažemo vijenac svim žrtvama velikosrpske agresije na Vukovar koje ne dijelimo po nacionalnosti, a među kojima je značajan broj pripadnika srpske nacionalnosti, koje i čije su onda ove žrtve? Retorika SNV-a je poznata i ona je na tezi da je riječ o srpskim civilima ubijenim prije ratnih događaja u Vukovaru zbog kojih su se Srbi bili prinuđeni organizirati i braniti pa je tako započeo rat. Datum 17. studeni je odabran ciljano i bezobrazno uoči 18. studenog kako bi se umanjila hrvatska, vukovarska trauma i žrtva jer eto i druga je strana ima te kako bi se podijelila odgovornost za rat i žrtve - poručuje Penava i optužuje Vladu RH da „zajedno s Vladom Republike Srbije sudjeluje u tom pokušaju krivotvorenja nedavne hrvatske povijesti bez da je tu istu partnersku Vladu s čijim predstavnikom rade ovu krivotvorinu priupitala što je s logorima u Republici Srbiji, što je s nestalima, što sa sravnjenim selima i gradovima te kako i kada će Republici Srbiji platiti za njihovu obnovu.“

- Implikacije ovoga čina su duboke i dalekosežne. One predstavljaju pokušaj krivotvorenja hrvatske povijesti i vraćanja na postavke od prije Domovinskog rata u svemu osim u himni, grbu i zastavi. Odvijaju se po istom obrascu po kojemu su nakon izborne pobjede početkom devedesetih komunistički kadrovi pretrčali u HDZ ukravši pobjedu pobjednicima, na jednak način danas poražene agresorske snage su pretrčale u šator pobjednika, svoju žrtvu pretvaraju u našu, a našu državu u svoju. Radi prokazivanja sramotne i trule hrvatske politike treba podsjetiti da Vlada RH polaže vijenac u Dunav zajedno s Vladom RS koja je prošle godine otkrila u Novom Sadu spomen ploču generalu JNA Mladenu Bratiću poginulom u napadu na Vukovar i Republiku Hrvatsku,“ poručio je gradonačelnik Vukovara, koji će zbog izolacije uslijed zaraze koronavirusom izostati iz sutrašnje Kolone sjećanja.

Izvor: jutarnji.hr/Foto: Vlado Kos/Cropix

Izvorni autor: Nikola Patković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.