Vikend počinje vrućinama, a potom pljuskovi i grmljavina. Stiže i oblak saharske prašine

21.05.2022. 10:18:00

Visok UV indeks, uz sunčano i vedro vrijeme, znači da je opekline moguće dobiti za manje od 20 minuta, osobito između 11 i 16 sati. Vremenska prognoza pokazuje da se i u subotu treba čuvati sunčeva zračenja, ponajprije na Jadranu, dok će na kopnu ono biti nešto slabije.

U subotu prijepodne sunčano

U subotu prijepodne će u cijeloj zemlji biti sunčano. Puhat će slab vjetar, u unutrašnjosti jugozapadni, a na obali, prema podnevu, maestral. Već će od jutra bit će prilično toplo. Najniža će temperatura biti uglavnom od 14 do 18 stupnjeva, a samo će u gorju biti malo niža. Vremenska prognoza pokazuje da će tijekom dana temperatura rasti pa će ubrzo postati vruće i sparno.

U središnjoj Hrvatskoj temperatura će se popeti do oko 30 stupnjeva. U početku poslijepodneva bit će sunčano, a onda postupno sve oblačnije, sve nestabilnije, pa raste mogućnost za pljuskove i grmljavinu koji će biti relativno česta pojava. Prvo stižu na sjever, otprilike nakon 15 sati, a u južnije predjele tek nakon 17 sati. Lokalno je moguće i jače izraženo nevrijeme s tučom, osobito u Podravini. Zapuhat će umjeren, a za vrijeme pljuskova i jak sjeveroistočnjak.

Slično će vrijeme biti i u Slavoniji. U početku sunčano, vruće i sparno, a onda nakon 17 sati sve nestabilnije, sve češće uz pljuskove, grmljavinu, a lokalno i nevrijeme s tučom. Temperatura će se popeti do 31 stupnja, sa slabim do umjerenim sjevercem, nešto jačim za vrijeme pljuskova.

Na sjevernom Jadranu cijeli dan će biti sunčano i vruće, uz malo oblaka. Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar. Najviša temperatura iznosit će oko 27 stupnjeva. U gorju će biti nestabilnije i oblačnije, uz česte pljuskove i grmljavinu, osobito nakon 15 sati. Prije njih će biti vruće i sparno uz temperaturu od 26 do 28 stupnjeva.

U Dalmaciji će u subotu biti sunčano i vruće, uz tek malo oblaka. Puhat će slab do umjeren maestral, a temperatura će biti između 26 i 29 stupnjeva, rekao je u Dnevniku Nove TV meteorolog Nikola Vikić-Topić.

Stiže oblak saharske prašine

Ured za prognozu aerosola iz Copernicus službe za nadzor atmosfere zamijetio je još jedan veliki oblak saharske prašine koji se kreće na sjever preko južne i srednje Europe u razdoblju od 20. do 23. svibnja. Podaci CAMS-a prate transport prašine svake godine i u svim fazama, uz napomenu da je ova godina pokazala, i nastavlja pokazivati, visoke razine širenja prašine diljem Mediterana i dijelova Europe, javlja N1.

Prognoze Copernicus službe za nadzor atmosfere (CAMS) od 17. svibnja predviđaju još jedan veliki oblak prašine s vrlo visokim vrijednostima optičke dubine aerosola (AOD) i koncentracije prašine koji putuje prema sjeveru kroz zapadnu i srednju Europu. Prašina je već stigla do Pirenejskog poluotoka, a prognoze koje pokazuju veće vrijednosti stižu od 21. do 22. svibnja. 22. svibnja prašina će proći i srednju Europu.

Početkom sljedećeg tjedna ponovno vruće

Idućih dana na kopnu će vrijeme biti sunčano. U nedjelju će biti malo manje vruće, no onda početkom sljedećeg tjedna ponovno će biti sve toplije uz temperature do 31-32 Celzijeva stupnja. Mogući su samo kraći, lokalni pljuskovi, najvjerojatniji su u gorskim predjelima.

Na Jadranu će tijekom idućih dana vrijeme biti stabilnije i sunčanije. Pokoji pljusak moguć je u unutrašnjosti Dalmacije, vrlo rijetko i uz obalu. U nedjelju će puhati slab do umjeren maestral, a zatim, od ponedjeljka, umjereno i jako jugo. Temperatura će iznositi oko 29 stupnjeva.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto: Ilustracija/Image by jplenio from Pixabay

Izvorni autor: narod.hr/dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.