Vlada i sindikati u 16:30 nastavljaju pregovore; ako se dogovore, slijedi sindikalni referendum

26.11.2019. 15:00:00

Učitelji i nastavnici u štrajku su već 32 dana

Predstavnici prosvjetnih sindikata i Vlade danas će u 16:30 sati nastaviti pregovore o zahtjevima učitelja i nastavnika koji su u štrajku već 32 dana. Time je svaki učenik izgubio, zasad, 12 dana nastave pa se očekuje skoro postizanje dogovora Vlade i sindikata. Štrajkaši zahtijevaju podizanje koeficijenta složenosti posla za 6,11 posto, kako bi se smanjilo zaostajanje učitelja u odnosu na ostale javne službe.

Ranije danas u Vladi su održane konzultacije na kojima se usuglašavala ponuda koja će biti predstavljena sindikatima. Jučerašnji pregovori trajali su sedam sati, a nakon sastanka, sindikati nisu bili pretjerano rječiti. Najavili su tek da se pregovori nastavljaju u utorak i da je na stolu nekoliko opcija. S druge strane, predstavnik Vlade bio je optimističan i rekao je da su dvije strane “blizu rješenja”.

Štrajka se i dalje do dogovora

“Nismo se dogovorili. Sutra nastavljamo pregovore. Dogovor je da ne iznosimo jesmo li zadovoljni razgovorom. Ali, pozitivna je činjenica da sutra nastavljamo pregovore”, rekao je sinoć čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić nakon sedam sati razgovora u Banskim dvorima. Njegov sindikalni kolega Branimir Mihalinec sinoć je kazao da će se, ukoliko danas budu završeni pregovori, ići na referendum”.

Kada predstavnici Vlade sindikatima predstave svoju ponudu, oni će je svojim članovima i učiteljima koji su štrajkali dati na referendumsko odlučivanje. Referendum bi, prema prijašnjoj praksi, trebao trajati dva dana. U međuvremenu, opći štrajk se nastavlja. Iz Sindikata Preporod priopćili su kako je danas u štrajku 73,26 posto njihovih članova u osnovnim školama te 79,37 posto članova u srednjoškolskim ustanovama.

Izvor: Telegram.hr/ Foto: PIXSELL

Izvorni autor: Dora Kršul

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.