Vlada nema rok za odluku o skidanju imuniteta Grliću Radmanu

27.01.2022. 17:50:00

Vlada nema rok u kojem mora odlučiti o zahtjevu za skidanjem imuniteta ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu protiv kojega zaposlenik MVP-a Damir Sabljak želi nastaviti kazneni postupak nakon što je njegovu raniju prijavu odbacio Uskok, doznaje se na Županijskom sudu.

Sudac istrage Krešimir Devčić izjavio je Hini da je Sabljaka, koji nakon Uskokova odustajanja kao privatna osoba želi nastaviti kazneni progon protiv Grlića Radmana, 23. prosinca uputio da zatraži odobrenje Vlade RH, što je on i učinio.

Ministra i bivšeg veleposlanika pritom tereti zbog sumnje u zlouporabu položaja i neisplatu plaća.

Devčić je pojasnio da oštećenik može nastaviti kazneni progon podnošenjem prijedloga za provođenje istrage sucu istrage Županijskog suda.

No, Sabljak prethodno nije tražio odobrenje vlade, iako zakon propisuje da se postupak protiv ministara za takva kaznena djela, zbog njihova imuniteta, ne može voditi bez odobrenja.

„Stoga sam ga uputio da zatraži odobrenje, što je on i učinio i vlada bi trebala odlučiti”, kazao je Devčić, dodajući da za odluku nije propisan zakonski rok.

‘Mostovac’ Nikola Grmoja u četvrtak je na svom facebooku objavio da je premijeru Andreju Plenkoviću stigao zahtjev za skidanje imuniteta Grliću Radmanu „kako bi se nastavio postupak povezan s prevarama u veleposlanstvima u Australiji i SAD-u”. Najavio je i ukidanje imuniteta članova vlade nakon „rušenja s vlasti organizacije čije održavanje servisiraju šefice DORH-a i Uskoka”.

Grlić Radman: Grmoja se ne bavim ničim osim sramoćenja

U izjavi novinarima Grlić Radman je kazao da je riječ o staroj priči koja Sabljaku nije smetala dok je bio državni tajnik te najavio da će se zakonskim izmjenama omogućiti vođenje kaznenog postupka protiv ministara za koruptivna djela bez prethodnog odobrenja Vlade RH.

„Nakon što je Sabljak smijenjen i nakon što je Most izbačen iz koalicije, krenulo se s nekom pričom koja se stalno povećavala kao gruda snijega”, rekao je ministar, podsjećajući da je Uskok u kolovoz 2021. Sabljakovu prijavu odbacio kao neosnovanu

„Sabljak je politički izmanipuliran od Grmoje koji se ne bavim ničim osim sramoćenja. Riječ je o nevjerojatnoj montaži i konstrukciji određenih rečenica koje samo žele stigmatizirati i defamirati članove hrvatske vlade i njezinog predsjednika, a što je skandalozno. To je trakavica”, smatra Grlić Radman.

Kazao je i da je o tom slučaju govorio i pred Antikorupcijskim vijećem kojim predsjeda Grmoja nakon čega su i oni koji su bili skloni Grmoji posumnjali u njegove optužbe.

„Ovdje govorimo da jedan čovjek ignorira trodiobu institucija vlasti. On se postavlja kao istražitelj, tužitelj, policajac, a htio bi donijeti i odluku kao sudac. Žao mi je da je Sabljak tako izmanipuliran u istoj farsi… Grmoja se služi i manipulira alatima i modelima kakve smo vidjeli ranije u hrvatskoj prošlosti za vrijeme bivše države”, izjavio je Grlić Radman.

Dodao je i da će izmjenama Zakona o vladi omogućiti vođenje kaznenog postupka protiv člana vlade za koruptivna djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti bez prethodnog odobrenja Vlade RH te podsjetio da je protiv Sabljaka pred nadležnim sudom pokrenut postupak zbog teške povrede službe dužnosti.

Na upit treba li mu ukinuti imunitet, Grlić Radan je poručio kako će učiniti sve kako propisuje zakon. „Nemam problema s tim”, zaključio je.

Izvor: n1/ Foto: PIXSELL

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.