Vlada odustala od kupnje milijuna maski, stigla donacija od 11,5 tona zaštitne opreme

20.03.2020. 15:10:00

Nakon što je jučer na telefonskoj sjednici Vlada odlučila nabaviti veću količinu zaštitnih maski za oko 19 milijuna kuna preko privatne tvrtke iz Pule danas je došlo do obrata. Na telefonskoj sjednici odustali su od te nabave jer su dobili donaciju od 11 i pol tona zaštitne opreme

'Vlada je danas, 20. ožujka 2020. godine, održala telefonsku sjednicu na kojoj je izvan snage stavila Rješenje o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu, klase: 400-06/20-02/02, urbroja: 50301-25/05-20-2, od 19. ožujka 2020. godine.

Rješenje se stavlja izvan snage zbog novonastalih okolnosti, budući da je Republika Hrvatska primila donaciju od 11,5 tona zaštitne opreme', stoji na stranicama Vlade.

Ne preciziraju od koga su dobili donaciju niti koliko je zaštitnih maski u tom paketu. Pitanja smo poslali Vladi, a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Podsjetimo, Vlada je na jučerašnjoj telefonskoj sjednici odlučila ići u nabavu zaštitnih maski za gotovo 19 milijuna kuna od tvrtke Medical and pharm trading d.o.o. Tvrtka je osnovana u Puli u studenom prošle godine. Njezin vlasnik Dominik Gjoni otkrio je tportalu kako je došlo do suradnje s Vladom.

Kada je Vlada jučer objavila vijest o nabavi maski, mnoge je zaintrigirala činjenica da ovaj posao ide tvrtki osnovanoj prije samo nekoliko mjeseci. Nju su osnovala trojica braće Gjoni, Dominik, Fabian i Stefan, iz Pule. Riječ je o trojici mladih liječnika, od kojih je Dominik Gjoni, nominalni vlasnik tvrtke, diplomu Medicinskog fakulteta u Osijeku primio u travnju prošle godine.

Vladi su ponudili cijenu od 2,8 kuna do tri kune po maski. To je gotovo upola manje od drugih ponuda koje su se kretale oko pet-šest kuna, tvrdi.

Ta je cijena, kazao nam je Gjoni, na granici isplativosti jer proizvođači iz dana u dan mijenjaju cijene, a one divljaju i na prijevozničkom tržištu.

'Moja ponuda, koja je na granici isplativosti, stoji već deset dana na Vladi. Ušao sam u potencijalni rizik. Da sam stavio cijenu od pet, šest kuna, imao bih prostora i mogao bih podnijeti tu razliku u cijenama. Ovo je rizično, mogao bih završiti u minusu', dodao je Gjoni, a otkriva da radi i sa Slovenijom.

'Imamo poslovnog partnera u Šangaju i uspostavili smo kontakt s dvije pouzdane tvornice od kojih smo prije već naručili maske. Dakle maske tek trebaju biti isporučene.

Jedna pošiljka za Hrvatsku već je krenula iz tvornice u Kini, no pitanje je, zbog transporta, kada će ona stići do nas', kazao je.

Izvor: tportal.hr/Foto:Boris Kovačev

Izvorni autor: Vlatka Polšak Palatinuš

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.