VLADA POSLALA NOVI ZAKON O OVRHAMA NA DONOŠENJE PO HITNOM POSTUPKU Na tri mjeseca staju sve ovrhe, osim onih za alimentaciju, neisplaćene plaće...

14.04.2020. 21:29:00

 Vlada je danas na telefonskoj sjednici izmijenila Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima kako bi na idućih tri mjeseca zbog krize s koronavirusom zaustavila sve ovrhe računa građana.

U Zakonu postoji i odredba da se privremeni zastoj svih ovrha na novčanim sredstvima po računu fizičkih osoba može produžiti za još tri mjeseca odlukom Vlade, dok traju posebne okolnosti.

Za to vrijeme neće teći ni zatezne kamate. To znači da će blokirani moći raspolagati s cijelim iznosom na računu, a ne samo s onim na zaštićenom.

„Unatoč činjenici da prema postojećim propisima ovršenici imaju pravo na izuzeće dijela primanja po posebnim propisima, prijedlogom zakona omogućava se privremeni zastoj, čime će se fizičkim osobama omogućiti raspolaganje svim primanjima koja primaju na račune u bankama kako bi lakše prebrodili razdoblje posebnih okolnosti koje znatno utječe na njihovu financijsku situaciju. Također, Prijedlogom zakona regulira se i zastoj tijeka zatezne kamate te one ne teku za vrijeme dok traju posebne okolnosti. Donošenje ovoga Zakona predlaže se po hitnom postupku”, priopćili su jučer iz Vlade.

Zakon definira posebne okolnosti na koje se odnosi zastoj ovrha, a one podrazumijevaju „događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje ugrožava život i zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti, znatno narušava okoliš, narušava gospodarsku aktivnost ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu”. Zastoj ovrha pak ne odnosi se na fizičke osobe ako se ovrha provodi radi namirenja tražbine zakonskog uzdržavanja djeteta, druge tražbine kada se ovrha provodi radi namirenja budućih rata po dospijeću, tražbine po osnovi dospjele, a neisplaćene plaće, naknade plaće ili otpremnine, ako se radi o mjerama osiguranja iz kaznenog postupka te u slučaju ovrhe po računu specifične namjene.

Ako ovršenik nakon zastoja provedbe ovrhe nema niti jednu osnovu za plaćanje, Fina će bankama ovršenika poslati nalog za deblokadu računa u roku od 10 radnih dana.

Za vrijeme trajanja koronakrize Fina će zaprimati nove osnove za plaćanje i po njima postupati na način da će ih evidentirati u očevidniku ovrha, ali neće slati naloge bankama za izvršenje, odnosno stat će s daljnjim postupanjem.

„Iznimno, ako za vrijeme posebnih okolnosti nastupi uvjet za prijenos sredstava koja su zaplijenjena prije nastupa posebnih okolnosti, Fina će izdati naloge bankama radi prijenosa zaplijenjenih sredstava ovrhovoditelju”, piše u dopuni Zakona koji stupa na snagu prvog dana od dana njegove objave u Narodnim novinama, a ići će u hitnu saborsku proceduru.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Ranko Šuvar

Izvorni autor: Goran Penić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.