Vlada predstavlja paket za štednju energije: 'Grijanje ove zime spustite na 21 stupanj, kućanske uređaje koristite u jeftinijoj tarifi i koristite javni prijevoz'

28.07.2022. 13:36:00

Premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade predstavlja dokument u kojem se nalaze smjernice i preporuke za energetske uštede, a radi se o planu koji je pripremilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Institutom Hrvoje Požar

Riječ je o preporukama za kućanstva, poduzeća i javnu upravu te one nisu obvezujuće, već dobrovoljne prirode kako bi se uštedjelo što više plina pred zimu. Isporuke plina Europi iz Rusije su i dalje pod upitnikom zbog rata u Ukrajini.

'Važno je da građani budu senzibilizirani na vrijeme o ovoj krizi', poručio je uvodno Plenković.

Ministar gospodarstva i energetike Davor Filipović podsjetio je da je plan o smanjenju potrošnje plina od 15 posto izglasan na razini EU-a te je otkrio o kakvim se preporukama radi:

'Trošimo 40 posto ukupne energije u zgradama na grijanje i hlađenje. To su smjernice koje moraju promijeniti ponašanje u kratkom roku. Ako se temperatura smanji za jedan stupanj, štedi se pet posto energije za grijanje. Maksimalna temperatura grijanja trebala bi biti 21 stupanj, a kad se prostor hladi, razlika između vanjske i unutarnje temperature trebala bi biti sedam stupnjeva te ne bi trebala biti niža od 25 stupnjeva.'

Preporučio je i korištenje LED žarulja i racionalno korištenje rasvjete. 'Građani mogu koristiti i kućanske uređaje u vrijeme niže tarife i isključiti uređaje koji se ne koriste iz napajanja', dodao je te poručio da treba koristiti i javni prijevoz.

'Moramo gledati kako da pomognemo Europi, kako što više koristiti naš LNG terminal', istaknuo je, nakon čega je prijedlog jednoglasno prihvaćen.

Izvor: tportal.hr/Foto: Screenshot

Izvorni autor: N. S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.