VLADA PRELOMILA: Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa Sabor će donijeti u zadnji čas

09.05.2020. 07:32:00

Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa ipak će biti donesen prije raspisivanja parlamentarnih izbora.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade premijer Plenković pozvao je ministarstva da “finaliziraju i dovrše taj zakon da ga pustimo u kraće savjetovanje i da ga nakon toga pustimo u Sabor”.

Time je premijer otklonio spekulacije koje su se posljednjih dana mogle čuti da će HDZ zbog želje da se što prije raspišu parlamentarni izbori raspustiti Sabor i prije donošenja toga zakona. I ministar graditeljstva Predrag Šromar na jučerašnjoj je sjednici Vlade napomenuo da će Zakon o obnovi Zagreba sljedeći tjedan “biti upućen na glasanje”.

Konzultacije

Neslužbeno doznajemo da su se vezano uz taj zakon jučer navečer u Vladi sastali premijer Plenković i ministar graditeljstva Štromar, a danas bi na zadnje konzultacije oko toga zakona trebao biti pozvan i zagrebački gradonačelnik Bandić.

Želi li HDZ parlamentarne izbore održati već početkom ljeta, rokovi za javnu raspravu i donošenje Zakona o obnovi Zagreba bit će vrlo tijesni. Ako se ima na umu da je premijer na Vladi najavio “kraće” javno savjetovanje o tom zakonu, a Štromar njegovo upućivanje na glasanje već idući tjedan, čini se da bi se i “javno savjetovanje” i prihvaćanje zakona na Vladi moglo dogoditi unutar idućih tjedan dana.

Međutim, i po tom vrlo ubrzanom scenariju prema kojem bi Vlada zakonski prijedlog o obnovi Zagreba uputila u hitnu saborsku proceduru već na svojoj sljedećoj redovnoj sjednici 14. svibnja, Sabor ga neće stići raspraviti i izglasati do petka 15. svibnja. Zato se najave prema kojima bi Sabor mogao donijeti odluku o svom raspuštanju 15. svibnja ne čine realnima.

Izglasavanje Zakona o obnovi Zagreba i odluka o raspuštanju Sabora najranije bi se mogli dogoditi između 18. i 22. svibnja. Za odluku o raspuštanju Sabora potrebno je najmanje 76 zastupničkih ruku, a malo je vjerojatno da bi svi zastupnici Bandićeva kluba digli ruku za raspuštanje Sabora, ako se prethodno ne usvoji Zakon o obnovi Zagreba.

Kako bi ubrzala saniranje najhitnijih posljedica potresa na području Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o osiguranju novčane pomoći od 20.000 kuna kućanstvima koja su najpogođenija potresom. Riječ je, istaknuo je ministar Predrag Štromar, o novčanoj pomoći za privremeni i nužni popravak zgrada oštećenih potresom “koji će ljudima omogućiti siguran krov nad glavom i grijanje i toplu vodu”.

Fondovi EU

Štromar je pojasnio je da je spomenuti iznos namijenjen za financiranje sanacije dimnjaka i ugradnju novih kondenzacijskih bojlera, zatim za popravak ili zamjenu zabatnog zida, popravak dizala i nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija, kao i za uklanjanje i pridržavanje dijelova zgrada koje prijete urušavanjem.

Ministarstvo graditeljstva osigurat će 12 tisuća kuna po kućanstvu za najhitnije građevinske intervencije, dok će ostatak osigurati Fond za zaštitu okoliša koji će sufinancirati nove kondenzacijske bojlere s 80 posto od ukupnog iznosa, odnosno do iznosa od 8000 kuna.

Financijska sredstva potrebna za provedbu ove odluke osiguravaju se rebalansom proračuna za 2020. godinu. Ministarstvo graditeljstva rebalansom osigurava 100,000.000,00 kuna namijenjenih za sanaciju dimnjaka i ostale hitne radove nužne za sigurnost boravka ljudi u kućama i stanovima, dok iznos od 41.000 kuna za financiranje ugradnje kondenzacijskih bojlera osigurava Fond za zaštitu okoliša rebalansom financijskog plana za ovu godinu.

Preostali dio sredstava, ustvrdio je Štromar, Hrvatska će tražiti od Fonda za solidarnost EU koji godišnje ima na raspolaganju 500 milijuna eura za pružanje financijske podrške zemljama članicama pogođenima elementarnim nepogodama. U Vladi su uvjereni da će ta sredstva dobiti.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Damjan Tadić

Izvorni autor: Slavica Lukić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.