Vlada pristala na povećanje plaća javnim službama: Dobit će i božićnice od 1500 kn te dar za djecu

13.11.2020. 15:27:00

Nakon sastanka s javnim službama oko Kolektivnog ugovora Vlada je pristala ispuniti obećanje

Vlada će ipak isplatiti četiri posto veću osnovicu javnim i državnim službama 1. siječnja iduće godine, božićnicu za ovu godinu u punom iznosu od 1500 kuna, kao i dar za djecu od 600 kuna, potvrdili su nam sindikalni čelnici nakon današnjih pregovora između Vlade i sindikata.

Na prvom pregovaračkom sastanku Vlada je prvo nudila da se prolongira isplata uvećane osnovice koja je dogovorena 28. svibnja, te da se razgovara i o božićnici zbog povećanih troškova uslijed pandemije, no sindikati su unisono to odbili.

image
Predstavnici sindikata dolaze na sastanak
Goran Mehkek/Cropix

Na današnjem drugom sastanku, doznajemo, sindikatima je ponuđeno da im se uvećana osnovica 2 plus 2 posto isplati u dva navrata i to 1. siječnja i 1. srpnja iduće godine, no sindikati su i to odbili s argumentima da su svjesni gospodarske situacije, ali da će BDP iduće godine ipak rasti pet posto, te da su pojedini zaposlenici javnih i državnih službi prvi na crti obrane u pandemiji Covida-19.

Vlada je, kažu nam sugovornici, na kraju pristala isplatiti uvećanu osnovicu od 6.044,51 kunu od 1. siječnja.

Podsjetimo, Vlada i sindikati su u svibnju potpisali dodatak kolektivnom ugovoru kojim su se sporazumjeli o prolongiranju povećanja osnovice, odnosno da im se ona neće u dva navrata povećavati za po dva posto 1. lipnja i 1. listopada, već će ona i dalje do kraja godine iznositi 5.809,79 kuna, a da će od 1. siječnja 2021. narasti za četiri posto.

Isplata božićnice u punom iznosu od 1500 kuna proračun će za ovu godinu stajati 317,6 milijuna kuna, dok će povećana osnovica za 230.000 zaposlenika javnih i državnih službi proračun za 2021. koštati 374,1 milijun kuna.

image
Željko Stipić
Goran Mehkek/Cropix

- Mi smo i na prošlom sastanku rekli kako nema prolongiranja već prolongiranog i da ne možemo našim članovima reći kako Vlada ne poštuje sporazum jer se gubi kredibilitet pregovaranja. Imamo već loša iskustva iz 2006. zbog čega se sada i sudimo s državom. Iznenadili se jesmo, ali smo i očekivali ovakav ishod i očekujemo i dogovor oko prekovremenih sati u sustavu zdravstva - kaže Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

image
Vilim Ribić
Goran Mehkek/Cropix

I Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, zadovoljna je s ishodom, posebno s činjenicom da će Vlada ispoštovati i ono što su obrazovni djelatnici isposlovali u najdugotrajnijem štrajku u povijesti školstva.

- Ono što smo izborili štrajkom, bit će isplaćeno za nastavno i nenastavno osoblje i svi mogu biti zadovoljni. Mi smo ponovno istaknuli da nismo spremni za prolongiranje prolongiranog i da se mora isplatiti ono što je dogovoreno. Ekonomski pokazatelji su bili na našoj strani, jer kada smo potpisivali dodatak 29. svibnja, pad je projiciran na 9,4 posto, sada je manji i iznosi osam posto, dok će BDP za iduću godinu rasti za pet posto - kaže Sanja Šprem.

image
Predstavnici sindikata dolaze na sastanak
Goran Mehkek/Cropix
image
Predstavnici sindikata dolaze na sastanak
Goran Mehkek/Cropix

Izvor: jutarnji.hr/Foto: Goran Mehkek/Cropix

Izvorni autor: Goran Penić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.