Vlada proglasila 30. kolovoza 'Dan sjećanja na poginule hrvatske vatrogasce'

29.08.2024. 16:22:00

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske donesena je odluka o proglašenju 30. kolovoza Danom sjećanja na poginule hrvatske vatrogasce. Ova inicijativa potekla je od glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, koji je prijedlog predstavio pred premijerom i ministrima.

„Vatrogasci su u službi građana što iskazuju svakodnevno, nažalost, izvršavajući svoju humanu dužnost brojni su izgubili živote. Samo u ratu je poginulo 20 vatrogasca spašavajući imovinu. Prisjetimo se kornatske tragedije, koja se dogodila 30. kolovoza 2007. godine, poginulo je 12 vatrogasaca. Kornatska tragedija najveća je mirnodopska tragedija. 17 godina to obilježavamo, predlažemo da Vlada uputi prijedlog da se 30. kolovoza proglasi Danom sjećanja na poginule hrvatske vatrogasce“, izjavio je Tucaković.

Prošlo je punih 17 godina od 30. kolovoza 2007., kada je gašenje požara na otoku Kornat preraslo u najveću tragediju u povijesti hrvatskog vatrogastva. Tog kobnog dana smrtno je stradalo 12 vatrogasaca. Šestorica vatrogasaca preminula su na mjestu nesreće: Gabrijel Skočić (20) iz Vodica, Marko Stančić (17) iz Šibenika, Hrvoje Strikoman (19) iz Vodica, Dino Klarić (33) iz Šibenika, Ivan Marinović (33) iz Grebaštice i Ivica Crvelin (42) iz Tisnog. Ostali ozlijeđeni vatrogasci prevezeni su u Opću bolnicu Zadar, no nažalost, od sedam ranjenih, njih šest je preminulo u bolnici: Tomislav Crvelin (23), Josip Lučić (19) i Ante Crvelin (23) iz Tisnog, Ante Juričev Mikulin (22), Karlo Ševerdija (17) iz Vodica i Marinko Knežević (52) iz Boraje.

Jedini preživjeli ove tragedije je Frane Lučić, koji i danas nosi teške posljedice od zadobivenih opeklina. Od 2008. godine, na godišnjicu tragedije, temeljem Naputka Hrvatske vatrogasne zajednice, u svim vatrogasnim postrojbama i organizacijama u znak sjećanja na poginule vatrogasce ističu se državne zastave na pola koplja, a u 15:25 sati uključuju se vatrogasne sirene u trajanju od jedne minute.

Svake godine na otoku Kornat okupljaju se obitelji i prijatelji stradalih vatrogasaca te visoki državni i vatrogasni dužnosnici kako bi odali počast herojima. Vatrogasne organizacije diljem Hrvatske organiziraju niz manifestacija kako bi se osiguralo da sjećanje na ove hrabre vatrogasce nikada ne izblijedi.

Izvor: Dnevno.hr

Izvor: Dnevno.hr/Foto:kostrena.hr

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.