Vlada raspisala lokalne izbore, umirovljenicima dodijelila covid-dodatak, a Beroš potvrdio: U Hrvatskoj nije zabilježen nijedan slučaj krvnih ugrušaka

14.04.2021. 21:00:00

Covid-dodatak i raspisivanje lokalnih izbora bili su glavne teme sjednice Vlade na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković se na početku osvrnuo na situaciju s koronavirusom. 'Imamo osmi tjedan zaredom situaciju da nam raste broj potvrđenih slučajeva. U utrci smo između širenja zaraze i cijepljenja. Zadnjih dana je i hladnije vrijeme, što nam ne ide u prilog. Apeliram na sve da se osnažimo osobnom odgovornošću, da izbjegavamo veća okupljanja i da se vodimo ključnim elementima, od nošenja maski, izbjegavanja kontakata, do prozračivanja prostorija', kazao je Plenković.

Rekao je da je razgovarao s predsjednicom EK Ursulom von der Leyen o tome da se osiguraju dodatne doze Pfizera: 'Oni intenzivno rade na tome da se dodatno osigura ubrzanje Pfizerovih doza za drugo tromjesečje.'

Najavio je da će Vlada donijeti odluku o covid-dodatku za 850 tisuća umirovljenika. 'To je važna poruka društvene solidarnosti i uvjeren sam da će pomoći našim umirovljenicima', kazao je premijer.

Zahvalio je policiji na zapljeni ogromnih količina kokaina. 'Riječ je o drogi koja je zaplijenjena u Pločama. Kontinuiran, ponekad i tihi rad policije, suradnja s policijama drugih zemalja svijeta potvrđuje da se borimo protiv ilegalne trgovine drogom i krijumčarenja', kazao je Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš iznio je nove podatke o koronavirusu. Kazao je da oko 72 posto novozaraženih ne dolazi iz bazena onih koji su u samoizolaciji.

Govoreći o cjepivu, Beroš je kazao da u Hrvatskoj nije zabilježen slučaj krvnih ugrušaka.

Osvrnuo se i na uzorke koji su poslani na sekvenciranje, kazavši da se u 94 posto slučajeva radi o britanskom soju.

'I dalje bilježimo rast zaraženih, hospitaliziranih i bolesnika na respiratoru te pad prosječne dobi zaraženih. Kontinuiranim rastom zaraženih, raste i pritisak na zdravstveni sustav. Popunjenost intenzivne je 70 posto, uz mogućnost proširivanja. Neovisno o kojem valu je riječ, put izlaska određujemo sami. Virus se širi tamo gdje mu sami dopustimo. Apeliram, pogotovo na mlade, da nose maske i drže distancu', kazao je Beroš.

Umirovljenicima stiže covid-dodatak

Vlada je na sjednici donijela odluku o covid-dodatku. 'Iznos jednokratnog primanja ovisan je o visini primanja. Onima koji imaju mirovinu do 1500 kuna isplatit će se 1200 kuna, onima koji imaju između 1500 i 2000 kuna mirovine isplatit će se 900 kuna, onima s mirovinom između dvije i tri tisuće kuna isplatit će se 600 kuna te onima koji imaju između tri i četiri tisuće kuna isplatit će se 400 kuna', kazao je ministar rada Josip Aladrović.

'Isplata će se izvršiti u dva navrata. Koncem travnja za korisnike mirovine koji primaju samo mirovinu iz Hrvatske i u srpnju za korisnike inozemnih mirovina i one korisnike čije pravo na korištenje mirovina bude naknadno doneseno. Jednokratno novčano primanje nije oporezivo niti može biti predmet ovrhe', rekao je Aladrović.

'Procijenjeno je da je potrebno osigurati sredstva od 600 milijuna kuna za 850 tisuća umirovljenika', kazao je Aladrović.

Vlada raspisala lokalne izbore

Vlada je na sjednici donijela odluku da se lokalni izbori održe 16. svibnja. 'Stupanjem na snagu odluke o raspisivanju izbora prestaje mandat svim članovima predstavničkih tijela te svim povjerenicima', kazao je ministar uprave Ivan Malenica.

Izvor: tportal.hr/Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Izvorni autor: M. Šu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.