Vlada Saboru uputila prijedlog o sudjelovanju HV-a u europskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika

24.11.2022. 13:56:00

Vlada je u četvrtak Hrvatskom saboru uputila prijedlog o sudjelovanju hrvatske vojske u europskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika (EUMAM) pri čemu je premijer Andrej Plenković naveo tri načina na koja će HV pomagati Ukrajini, javlja HRT.

“Očekujem vrlo zanimljivu političku raspravu u Saboru”

– Da naši časnici budu u zapovjednim strukturama ove misije, da časnici vojske budu dio vojski unutar EU-a koje će biti spremne obučavati ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Njemačkoj te mogućnost da se i ukrajinski vojnici obučavaju u Hrvatskoj. Očekujemo raspravu i pozitivnu odluku u Saboru. Ovo je i prilika da se pokaže tko je tko, tko što zastupa i gdje stoji kada je riječ o međunarodnim odnosima i pitanja potpori Ukrajini. Očekujem vrlo zanimljivu političku raspravu u Saboru, naglasio je premijer Plenković.

Ministar obrane Mario Banožić kazao je, predstavljajući nacrt odluke, da se potpora Ukrajini uspostavlja na dvije godine prema odluci Europskog vijeća.

Podsjetimo, predsjednik Zoran Milanović odbio je dati suglasnost za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, no ministar Mario Banožić računa na podršku dvotrećinske većine u Saboru.

“RH bi sudjelovanjem u ovoj misiji potvrdila predanost obrani međunarodne sigurnosti. Svojim iskustvom iz Domovinskog rata pridonijela bi obuci vojske Ukrajine”, istaknuo je.

Do 80 pripadnika oružanih snaga RH sudjelovat će u ovoj misiji, a do sto pripadnika oružanih snaga Ukrajine u naredne dvije godine može prijeći granicu RH i ući u Hrvatsku uz mogućnost rotacije. Prijedlog ide u Sabor na usvajanje.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto: snimka zaslona

Izvorni autor: narod.hr/HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.