VLADA UBLAŽAVA UDAR Doznajemo detalje paketa mjera teškog 6 milijardi kuna

03.09.2022. 07:40:00

Otkrivamo Vladin scenarij koji bi trebao ublažiti cjenovni udar na građane i poduzetnike

Vlada priprema vrlo izdašan paket mjera pomoći za obuzdavanje cijena energenata kućanstvima, javnom sektoru, malim i srednjim poduzetnicima, umirovljenicima, poljoprivrednicima i ribarima te svim ugroženim socijalnim skupinama, koji bi, prema neslužbenim najavama, trebao biti i veći od pet milijardi kuna, koliko je bio težak prošli paket iz veljače.

Čak se spominje i cifra od oko šest milijardi kuna.

Iako su ministri i premijer Andrej Plenković poprilično zatvoreni kad je riječ o detaljima paketa, budući da još nije finaliziran, a i jučer se u Banskim dvorima sastančilo na tu temu, polako se naziru obrisi mjera koje bi trebale ublažiti cjenovni udar na građane i poduzetnike.

Ono što smo uspjeli doznati, a što smo već i najavljivali tek kao ideju, jest to da se sigurno ide u promjenu obračuna struje za javni sektor, koji je dosad račune plaćao kao da su profitni poduzetnici. Tako će škole, vrtići, domovi za starije i nezbrinutu djecu, fakulteti, bolnice, muzeji, ali i nevladin sektor poput vjerskih zajednica i udruga koje pomažu ugroženima, struju ubuduće plaćati kao da su kućanstva.

Najizdašniji paket

Ogroman je to trošak, a kako će se to točno izvesti i tko će platiti razliku u cijeni struje, nije nam poznato.

Neslužbeno smo doznali i da će mikro, mali i srednji poduzetnici imati određenu subvencioniranu cijenu struje, a može se čuti da je to ujedno i najizdašniji dio paketa.

U prošlom Vladinu paketu cijena struje kroz HEP je bila subvencionirana samo za kućanstva, pa su mjesečni računi umjesto 23 rasli 9,4 posto. Ova mjera izvedena je na način da je HEP za 460 milijuna kuna odlučio ograničiti porast naknada za električnu energiju, čime se ublažio rast cijena struje.

Očekuje se da će struja od 1. listopada dodatno rasti i za kućanstva, a posebno za poduzetnike, pa će Vlada očito ponovno morati intervenirati i za kućanstva, ali ovaj put i za poduzetnike, koji sada plaćaju i do pet puta skuplju struju, pa je u pitanje doveden njihov opstanak.

Doznajemo i da će se pomoći socijalno najugroženijim skupinama u društvu, od onih koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu, preko korisnika invalidnine, primatelja socijalnih usluga, udomitelja, umirovljenika, do nezaposlenih...

Kao što je bilo u prošlom paketu, doznajemo, i sada će svi oni dobiti neku vrstu povećane naknade, a umirovljenici će opet primati energetske dodatke kako bi lakše podmirili račune. No, uz to, čini se da će se izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, koji je u Saboru, dodatno povećati minimalne mirovine od najavljenih 1,5 posto.

Visina energetskog dodatka ovisit će o njihovim mjesečnim primanjima. U prošlom paketu više od 720.000 umirovljenika s mirovinama do 4000 kuna primilo je 470 milijuna kuna, najviše 1200 kuna oni s mirovinama do 1500 kuna, a najmanje 400 kuna oni s mirovinama do 4000 kuna. Potpore su primili i poljoprivrednici i ribari, a očekuje da će i sada biti tako.

Cijena plina

Kada je riječ o plinu, za građanstvo je cijena regulirana sve do kraja ožujka iduće godine i kroz direktnu subvenciju od 10 lipa po kilovatsatu, što proračun košta 600 milijuna kuna.

Također, subvencioniraju se i mikro, mali i srednji poduzetnici s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 gigavatsati, i to s 15 lipa po kilovatsatu, što se ostvaruje preko vaučera Hamag-Bicroa, a i ta je mjera bila teška oko 600 milijuna kuna. Vlada je tada odlučila i sniziti PDV na plin i toplinsku energiju s 25 na pet posto, a nedavno i na brikete, pelete, sječku i ogrjevno drvo, pa je i to utjecalo na manju cijenu plina i toplinske energije.

Dovršit će se idući tjedan

Premijer najavljuje pomoć i svim lokalnim jedinicama, gradovima, općinama i županijama, kako njihove toplane ne bi morale povećavati cijenu grijanja i za 50 posto, kao što najavljuju. Kako će ta pomoć izgledati, nismo uspjeli doznati.

Novi Vladin paket mjera pomoći, prema najavama iz Banskih dvora, trebao bi biti dovršen idući tjedan, nakon čega će se predstaviti koalicijskim partnerima, ali i socijalnim partnerima, poslodavcima i sindikatima. Tek nakon toga premijer želi i javnosti predstaviti paket, koji će onda biti i usvojen na idućoj sjednici Vlade, koja je planirana za idući četvrtak.

Premijer Plenković i jučer je najavio kako će paket biti snažan.

- Nitko neće ostati bez plina i struje. Znamo za zahtjeve gospodarstvenika. Dok smo mi ovdje, ministri rade na paketu mjera koji će biti predstavljen idućeg tjedna i obuhvatit će kućanstva, javni sektor, nevladine udruge, općine, gradove, županije, vrtiće, škole, vjerske zajednice, autonomne ženske kuće, mikro, male i srednje poduzetnike, umirovljenike, poljoprivrednike i ribare... - nabrajao je Plenković.

Rekao je i da će paket biti "dobar, bit će moćan, bit će snažan", nalik na dosadašnje pakete koji su bili sveobuhvatni, a dodao je i kako će HEP preuzeti dio tereta, kao državna kompanija.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Goran Penić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.