VLADA usvaja mjere: “Dižemo pomoć na 4.000 kuna po radniku”, smanjuje se plaća u javnom sektoru

02.04.2020. 12:05:00

“Pozivam sve na strpljivost. Ovo nije lako, ova nagla promjena nikome nije laka”, rekao je Plenković.

Pozvao je sve na povjerenje “svim sastavnicama vlasti, struci”.

“Struka je ključna. Naše odluke ne temelje se na politici, one se temelje na procjenama onih koji su svoje živote posvetili borbama protiv zaraznih bolesti”, rekao je Plenković.

“Trenutno se s ovom epidemijom borimo metodologijom ranijih stoljeća, odvajanjem zaraženih od zdravih, to je jedina metoda koja sada daje rezultate”, rekao je.

“Puno bogatije zemlje nemaju ovakve rezultate kakve ima Hrvatska”, dodao je.

“Ujedno, ova je pandemija izazvala nezamislive posljedice na naše gospodarstvo, na osjećaj društva što nam se zbiva. Mi smo u fazi prilagodbe. Zbog toga je prvih 20-ak točaka vlade posvećeno borbi protiv koronavirusa. Jedna je ključna poruka: država povlači poteze stati ćemo iza hrvatskog radnika i iza gospodarstvenika”, rekao je Plenković.

“Uz ove mjere, vlada će raditi i na tome kako jednom kad ova epidemija završi što prije i što učinkovitije ponovo pokrenuti gospodarstvo i poslovanje”, rekao je premijer.

Plenković kaže da privatni i javni sektor moraju biti solidarni: “Ovo će zahtijevati odricanja od svih”

“Apeliram na temeljno načelo, a to je načelo solidarnosti. Svi skupa, bilu u privatnom ili javnom sektoru, biti svjesni da teret moramo iznijeti solidarno. To će zahtijevati odricanja od svih”, rekao je Plenković. Dakle, Plenković je kazao kako ni ljudi koji se plaćaju iz proračuna neće biti neokrznuti ovom krizom.

Nadalje, Plenković je rekao da se traže što povoljniji izvori financiranja.

“Moramo biti svi u istom brodu. Mi to i jesmo. Vjerujem da su ove mjere dobro kalibrirane, one su nastavak prvog seta mjera, one su isto bile dobro kalibrirane u tom trenutku”, rekao je Plenković.

Beroš kaže da imamo linearni rast

Time je Plenković zaključio uvod. Riječ je uzeo ministar Vili Beroš.

“Na globalnoj razini potvrđeno je 936.170 oboljelih. Jučerašnje izvješće o nalazima u Hrvatskoj, pokazuje da je od 7680 testirano njih 936 pozitivno. To je 12,52 posot.

Beroš kaže da je nakon potresa u Zagrebu rast ostao linearan.

“Sve dosad uvedene restriktivne mjere temeljene su na znanstvenim dostignućima”, rekao je Beroš. Pokazao je i graf o mjerama po europskim zemljama.

“Manjina koja negira epidemiju ugrožava odgovorne i poništava prednost koju smo dobili pravovremenom pripremom”, rekao je Beroš o onima koji krše mjere Stožera.

“Uspjeli smo prolongirati eksponencijalni rast, a budućnost ovisi o svakom pojedincu”, rekao je Beroš. Pozvao je sve da ostanu doma.

Božinović komentirao aktivnosti stožera

Riječ je potom uzeo Davor Božinović koji je ponovio što je stožer radio zadnjih mjesec dana.

“Redovito se zasjeda već 36 dana. S tim da je stožer donosio i mjere o potresu”, rekao je Božinović.

“Sve mjere su privremene i bit će na snazi onoliko dugo koliko za njima bude potreba”, rekao je Božinović govoreći o mjerama. Rekao je da su zadovoljni ponašanjem građana te da zbog toga Hrvatska nema eksponencijalni rast.

“Ima građana koji ne poštuju mjere, posebno samoizolacije. I s time se nosimo”, rekao je Božinović.

Zahvalio se i medijima na praćenju pandemije.

Marić ponovio mjere

Onda se prešlo na treću točku, a to je travanjski paket gospodarskih mjera. To je predstavio Zdravko Marić.

“Prijedlog zaključka kao prva i sveobuhvatna točka svih ovih osam točaka utvrđuje mjere pomoći gospodarstvu”, rekao je Marić.

“Ta prva mjera je povećanje pomoći poduzetnicima sa 3250 na 4000 kuna za isplaćivanje plaća. Mi kažemo da ovo nije plaća, nadamo se da će mnogi poduzetnici svojim radnicima moći više isplatiti od ovog iznosa”, rekao je Marić.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:FaH

Autor: