Vladimir Putin se prvi put obratio javnosti nakon smrti Jevgenija Prigožina

24.08.2023. 11:50:00

Na popisu putnika koji su stradali u padu privatnog zrakoplova blizu Moskve u srijedu navečer, nesumnjivo se ističe ime Jevgenija Prigožina, priznatog vođe privatne vojne skupine Wagner. Ova tragična nesreća potresa Rusiju i izaziva brojna pitanja te analize o mogućem utjecaju na daljnji razvoj događaja u Rusiji i Ukrajini, prenosi Dnevnik.hr.

Putinov izostanak spominjanja Prigožina izaziva spekulacije

Nakon što su stigle vijesti o smrti Jevgenija Prigožina, predsjednik Rusije Vladimir Putin je prvi put nakon toga obratio javnosti. Njegovo kratko obraćanje uslijedilo je putem videoveze tijekom završne konferencije za novinare trodnevnog samita skupine BRICS održanog u Johannesburgu. No, iako su očekivanja bila drugačija, Putin se nije dotaknuo Prigožinove smrti. Umjesto toga, njegov govor se fokusirao na utjecaj BRICS-a na svjetsku politiku i gospodarstvo.

Spekulacije i teorije o uzrocima pada privatnog zrakoplova

Dok istraga o padu privatnog zrakoplova još traje i službene informacije su ograničene, ne manjka nagađanja i teorija o mogućim uzrocima nesreće. Iako su se prvotno spominjali problemi s motorom i projektil zemlja-zrak, nova teorija koja privlači pažnju jest da su putnici možda prevozili sanduk vina koji je potom eksplodirao, uzrokovan potencijalnom bombom u njemu.

Teorija o unutarnjem atentatu i reakcija analitičara

Jedan od glasova koji se ističe u analizama jest bivši britanski obavještajac Christopher Steele, koji je za SkyNews izjavio da vjeruje kako je riječ o unutarnjem atentatu. "Svakako je to posao iznutra. Pretpostavlja se da je bomba bila u sanduku vina", izjavio je Steele, dodajući da je to neka vrsta ironije s obzirom na Prigožinovu prošlost kao Putinova bivšeg ugostitelja.

Službene izjave i nedostatak imenovanja

Iako je Istražni odbor Rusije objavio priopćenje o nesreći, u njemu se nisu imenovali konkretni pojedinci, uključujući ni Jevgenija Prigožina. Odbor je otvorio kazneni predmet temeljem kršenja pravila sigurnosti prometa i obavljanja zračnog prometa. Prema preliminarnim podacima, smrtno je stradalo deset osoba, no uzrok nesreće još nije službeno potvrđen.

Implikacije Prigožinove smrti na geopolitičku scenu

Jevgenij Prigožin, vođa Wagnerove skupine, bio je važna figura s geopolitičkim utjecajem. Njegova smrt otvara mnoga pitanja o budućnosti Wagnera, njihovoj ulozi i ruskim aktivnostima u regiji. Pretpostavke o njegovom pokušaju bijega iz Afrike kako bi izbjegao ruske vojne operacije ukazuju na nestabilnost unutar samih redova Wagnerovih plaćenika.

Izbjeglištvo i reakcije na Prigožinovu smrt

Nakon što je prije nekoliko mjeseci pronašao azil u Bjelorusiji, Jevgenij Prigožin je posljednji put viđen u Africi. Međutim, prema izvorima Instituta za proučavanje rata, predviđeno je da je Prigožin pokušao pobjeći iz Afrike zbog ruskog plana zamjene Wagnerovih plaćenika s korpusom od 20.000 vojnika.

Spekulacije o Prigožinovoj smrti i reakcija Ukrajine

Mihajlo Podoljak, glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog, ističe da je Prigožinova smrt bila predvidljiva nakon njegove pobune protiv Kremlja. Podoljak sugerira da je Prigožin time potpisao svoju smrtnu presudu. Osim toga, Vagnerovci, plaćenici povezani s Prigožinom, najavljuju novi marš na Moskvu kao reakciju na njegovu smrt.

Neizvjesnost oko uzroka pada zrakoplova

Unatoč svim spekulacijama i teorijama, još uvijek nema službene potvrde uzroka pada zrakoplova u regiji Tver. Iako su se pojavile različite pretpostavke, potrebno je pričekati službene rezultate istrage kako bi se sa sigurnošću utvrdili stvarni uzroci nesreće.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:screenshot/politico

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/A.Ž./Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.