Vlado, Marijan i Drago! Iskrvarili za Hrvatsku, a 26 godina se o njima nije znalo ništa zbog – velike greške!

12.04.2021. 11:13:00

Vlado Nikl, Marijan Raužan i Drago Rukavina su hrvatski branitelji nestali 1991. godine na području zapadne Slavonije, a njihovi posmrtni ostaci identificirani su na današnji dan prije četiri godine – 12. travnja 2017.

Prema dostupnim informacijama poznato je da su njihova tijela razmijenjena još tijekom rata, a oni su sahranjeni na novogradiškom groblju kao nepoznate osobe.

To se sve dogodilo zbog propusta Komisije za zatočene i nestale pa je tek 26 godina nakon njihova nestanka otkriveno da posmrtni ostaci pripadaju upravo njima, piše povjesničar Borna Marinić na portalu Hrvatska katolička mreža.

Vlado Nikl je bio iz mjesta Rude, kraj Samobora, gdje je i ispraćen na vječni počinak 2017. godine. U Domovinski rat je ušao dobrovoljno kao pripadnik 1. gardijske brigade Tigrovi. Zarobljen je 18. rujna 1991. nedaleko Okučana te mu se od tada izgubio svaki trag sve dok nije identificirano njegovo tijelo.

Marijan Raužan je bio iz Cvitovića kraj Slunja, a u Domovinski rat se uključio kao pripadnik pričuvnog sastava MUP-a. Zarobljen je 18. studenog 1991. i odveden u logor Stara Gradiška gdje je podlegao ozljedama koje su mu tijekom zlostavljanja nanijeli stražari. Sahranjen je 2017. na mjesnom groblju u Cvitoviću.

Drago Rukavina je bio iz Novske, gdje i sahranjen 2017. godine. I on je završio u logoru Stara Gradiška gdje je ubijen odmah pri dolasku navodno zbog noža kojeg su mu pronašli u čizmi tijekom pretresa.

Izvor: Dnevno

Izvorni autor: D. D./foto: Wikipedia

Autor: