Vlaho Orepić odustao od kandidature za predsjednika države

02.12.2019. 20:26:00

Nezavisni saborski zastupnik i bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić odustao je od kandidature za predsjednika države, doznaje se u ponedjeljak navečer u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) kojemu je Orepić kandidaturu s 10 tisuća potpisa bio najavio za utorak.

I dok u DIP-u nisu mogli potvrditi da odustaje jer nije prikupio dovoljno potpisa, sam Orepić je to naveo na svom Facebook profilu.

U ponedjeljak, na redovitoj koordinaciji izbornog stožera, a nakon uvida u prikupljeni broj potpisa, procjena je da nismo u mogućnosti doseći potrebnih 10.000 potpisa u zadanom vremenu. Zato sam obustavio aktivnosti prikupljanja potpisa za potporu mojoj kandidaturi za predsjednika, naveo je Orepić.

Zahvalio je građanima na 8.054 potpisa, ali i na “u strahu, izgovorenim nebrojenim riječima potpore”. Riječi zahvale uputio je i volonterima Slobodne Hrvatske i Nove politike, građanima i prijateljima.

“Nisam pristao na sveprisutne trgovine skupljenim potpisima, falsificiranja potpisa ili korištenja baza podataka građana iz osiguravajućih društava i prethodnih izbora. Otišlo se predaleko s tim prevarama u svemu i svačemu. To mora prestati. To nije moj put”, poručio je Orepić.

Pet kandidatura predano, još pet najavljeno

Svoje kandidature s najmanje 10 tisuća potpisa DIP-u je predalo pet kandidata: SDP-ov Zoran Milanović, nezavisni Mislav Kolakušić, kandidat Hrvatske stranke svih kajkavaca, čakavaca i štokavaca Nedjeljko Babić, HSLS-ov Dejan Kovač, te čelnik stranke Desno Anto Đapić.

Za utorak su kandidature najavili aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, Miroslav Škoro, Dario Juričan, Katarina Peović i Ivan Pernar čime bi se broj kandidata ‘popeo’ na deset.

Ipak, ta brojka ne mora biti konačna s obzirom da su želju za odlazak na Pantovčak iskazali i Ante Simonić, nekadašnji HSS-ov potpredsjednik Račanove Vlade i Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te Ava Karabatić, bivša manekenka i model.

Potkrijepe li i oni svoje kandidature s potrebnih deset tisuća potpisa, a DIP ih potvrdi u službenu kampanju ući će 13 predsjedničkih kandidata koliko ih je, po broju kandidata, bilo i rekordne 2004. godine. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.