Vlahović: 'Kao pripadnik srpske nacionalne manjine osuđujem Pupovčeve postupke, na to upozoravam već deset godina'

08.09.2021. 09:49:00

PRIJEPORI OKO POPISA STANOVNIŠTVA

U Hrvatskoj 13. rujna počinje dugo očekivani popis stanovništva. Na teren kreće osam tisuća popisivača i više od 1100 kontrolora, a novost je i da oni koji odbiju popisivanje mogu biti kažnjeni s dvije do pet tisuća kuna.

Velika novost ovoga puta mogućnost je upisa u sustavu e-građani, što će svi koji mu imaju pristup moći napraviti od 13. do 26. rujna. Organizatori podsjećaju da sustav e-Građani omogućava građanima da samostalno koriste desetine usluga javnih tijela, bez kontakta s državnom i lokalnom administracijom, bez čekanja u redovima i mogućih nesporazuma.  Uoči početka popisa stanovništva pokrenuta je kampanja za pripadnike srpske nacionalne manjine. Napetoj situaciji, posebice u istočnoj Slavoniji, dodatno su pridonijele vijesti kako će se voditi računa da popis na područjima gdje su koncentrirane nacionalne manjine rade popisivači koji dolaze iz redova nacionalnih manjina.

Predsjednik Nacionalnog vijeća Srba u Hrvatskoj Nenad Vlahović za portal Direktno komentirao je prijepore oko nadolazećeg popisa stanovništva, ali i upozorio na zacrtane ciljeve predsjednika SNV-a Milorada Pupovca te otkrio što misli koristi li zapravo Pupovac zategnute odnose kako bi ugrabio što veći broj glasova.

"To je već stara priča koju odavno forsira Milorad Pupovac. Njemu je ova situacija s popisom stanovništva u istočnoj Slavoniji ciljano dobro došla jer se on zalagao za to da se odlaže popis stanovništva, a u prilog mu je svakako išlo i stanje s koronom. Naime, situacija se kreće u pravcu da se postigne što veći broj pripadnika srpske nacionalne manjine u istočnoj Slavoniji kako bi on ostvario onaj cilj o kojem govorim već deset godina. Riječ je o cilju da se dođe do kulturne autonomije, a krajnji cilj je, (nakon postignute kulturne autonomije) uz suglasnost svjetske politike i zajednice, doći do političke autonomije", smatra Vlahović.

"Trenutna situacija zasigurno vodi prema tome cilju i Pupovcu trebaju ljudi. Jedna trećina Srba u istočnoj Slavoniji neposredno ili posredno Pupovca može dovesti do ostvarenja toga cilja. Pitanje je hoće li spomenuti cilj biti ostvaren ubrzo ili pak ne, ali sigurno je da će Pupovac nastojati po svaku do cilja doći" dodao je.

'Stvorena je situacija bez protivnika u igri, samo da bi Pupovac ostvario zacrtani cilj'

Otkrio je i u čemu misli da je dodatni problem. 

"Premijer Vlade Andrej Plenković liberalan je prema Pupovcu zato što on odlučuje ne samo s tri vlastita žetona, nego s osam žetona, dakle svih pet pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Naime, svi su u igri i u njegovim šakama. Prema tome, samo imaju korist od toga što odlučuju u korist Milorada Pupovca i njegove politike u ostvarivanju zacrtanih ciljeva", naglasio je Vlahović i dodao kako osuđuje najavljeni postupak da će pripadnici manjina popisivati pripadnike manjina.

"Kao pripadnik srpske nacionalne zajednice i predsjednik Nacionalnog vijeća Srba u Hrvatskoj osuđujem taj postupak koji je Pupovac izborio, a to je da popis stanovnika u istočnoj Slavoniji obavljaju pripadnici srpske nacionalne manjine. Bio bih pristalica toga kada bi u popisu bio jedan pripadnik većinske zajednice i jedan pripadnik manjinske zajednice. Dakle, da budu zadovoljeni svi kriteriji. Ovako je situacija čisto stvorena, rečeno sportskim rječnikom - bez protivnika u igri, a sve kako bi Pupovac ostvario svoj cilj", upozorava Vlahović.

U sklopu kampanje "Ne budi samo Srbin... Budi e-Srbin", Srpsko narodno vijeće na službenoj Facebook stranici objavilo je video spot vezan uz nadolazeći popis stanovništva. Zanimalo nas je misli li da je spot ipak malo previše, budući da spot prikazuje muškarca koji u strogoj tajnosti uključuje laptop kako bi se izjasnio kao Srbin. Posebno ako uzmemo u obzir da su manjine u Hrvatskoj znatno politički zastupljenije nego što je to uobičajeno u zapadnim demokracijama.

Odmah je odgovorio da spot nije pogledao te rekao kako ponovno želi naglasiti da kao pripadnik srpske zajednice ima sva prava.

"Nitko me ne sputava, mogu javno djelovati i govoriti, kao što sam istupao na sredstvima javnih informiranja. Kao Srbin u Hrvatskoj osuđujem ranije spomenute postupke jer se tako čini šteta pripadnicima srpske zajednice koji nikada nisu otišli odavde, rodili su se ovdje i domovina im je Hrvatska", rekao je.

Istaknuo je zašto kod određenog broja Srba ipak dolazi do toga da ne žele javno izjaviti da im je Hrvatska domovina.

"To se ne događa zbog većinskog naroda nego zbog vodstva srpske zajednice u Hrvatskoj. Pa koliko samo ima nas koji se izjašnjavamo da je Hrvatska naša domovina? Ovdje sam rođen, to je moja domovina, a to što je politika predstavnika srpske zajednice u Hrvatskoj takva kakva je, kriv je pripadnik većinskog naroda. Pritom mislim na premijera Plenkovića koji je u zadnjih nekoliko godina 'otvorio čisto igralište' Pupovcu da ostvari svoj cilj, ali danas-sutra netko će morati za sve to odgovarati", zaključio je Vlahović.

Izvor: Direktno.hr/Foto:Damir Spehar/PIXSELL

Izvorni autor: bl/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.