Vođa proruskih separatista tvrdi da se najviši ukrajinski zapovjednici nisu predali iz Azovstala

18.05.2022. 19:48:00

Najviši ukrajinski zapovjednici još se nisu predali iz labirinta bunkera i tunela ispod čeličane Azovstal u Mariupolju, izjavio je u srijedu čelnik separatističke regije Donjeck koju podržava Rusija, izvještava Reuters.

Kako se najrazornija opsada ruske invazije približava kraju, gotovo tisuću ukrajinskih boraca koji su se zabarikadirali u tunele do sada se od ponedjeljka predalo ruskim i proruskim snagama. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su se u proteklom danu predala 694 ukrajinska borca ​​- uključujući pripadnike pukovnije Azov.

Bilo je nejasno hoće li najviši zapovjednici napustiti tvornicu, ili će možda čak voditi posljednju smrtnu bitku s ruskim snagama koje smatraju okupatorima svoje domovine. “Nema zapovjednika najviše razine (među onima koji su se predali) – nisu otišli”, rekao je Denis Pushilin, čelnik otcijepljene Narodne Republike Donjeck koju je službeno priznao predsjednik Vladimir Putin samo tri dana prije invazije na Ukrajinu. Tvrdi da još tisuću ukrajinskih vojnika sa svojim zapovjednicima brane položaj u metalurškoj tvornici. Na početku je u čeličani bilo “više od 2000 ljudi”, izjavio je.”To je to – za sada”, rekao je Pushilin, koji zajedno s ruskim snagama kontrolira Mariupolj, a citirala je Donjecka novinska agencija, poznata kao DAN.

Još je uvijek nejasno što će se dogoditi s borcima koje je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proglasio herojskim borcima otpora, ali za koje su ruski zastupnici rekli da su “nacistički zločinci” i koji bi se mogli suočiti s teškim kaznama, čak i smrću.

Sudovi

Pushilin je rekao da će o sudbini predanih ukrajinskih boraca odlučivati ​​sudovi. “Što se tiče ratnih zločinaca, kao i onih koji su nacionalisti, o njihovoj sudbini, ako su položili oružje, trebali bi odlučivati ​​sudovi”, rekao je. “Ako je neprijatelj položio oružje, onda će o njegovoj sudbini odlučiti sudovi. Ako je nacistički zločinac, onda će to biti specijalni sud (tribunal).”




Moskva kaže da je pukovnija Azov, koja je započela kao ekstremno desna nacionalistička paravojna organizacija, skupina radikalno antiruskih nacionalističkih boraca i smatra ih modernim nacističkim simpatizerima. Pukovnija, formirana 2014. kao milicija za borbu protiv separatista koje podržava Rusija, poriče da je fašistička, rasistička ili neonacistička, a Ukrajina kaže da je reformirana od svojih radikalnih nacionalističkih podrijetla kako bi se integrirala u Nacionalnu gardu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je kako je u Ukrajini neophodna, kako on naziva, specijalna vojna operacija kako bi se spriječio progon govornika ruskog i kako bi se spriječilo da Sjedinjene Američke Države koriste Ukrajinu za prijetnju Rusiji. Ukrajina tvrdi da Putin pokušava ukrasti zemlju i poriče da je Kijev progonio one koji govore ruski. Kremlj je rekao da će se prema borcima postupati u skladu s međunarodnim normama.

Izvor: geopolitika.news/Foto:Wikimedia Commons

Izvorni autor: I. B.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.