Vodeni val stiže u Hrvatsku: Izvanredne mjere obrane od poplava na snazi

24.09.2024. 09:03:00

Mjesta uz Dunav pripremaju se za dolazak vrhunca vodenog vala koji bi Hrvatsku trebao dosegnuti sutra. Na ulaznom profilu u Batini jutros je izmjereno 698 centimetara, zbog čega su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. Dunav raste sporo, približno jedan centimetar na sat, a očekuje se da će najviši vodostaj biti znatno ispod razine iz 2013. godine, kada je dosegnuo 776 cm.

„Polako se približavamo razini od +700 cm, to je pola metra više od razina za uvođenje obveznih mjera obrane od poplava. One su uvedene od nedjelje oko podneva. Trenutno se vrh vodenog vala nalazi na manje 50 km uzvodno od Hrvatske. Sutra se očekuje vrhunac vodenog vala na ulaznom profilu Batina, na nešto malo višim razinama od +700 cm. On može rasti još 10-15 cm u odnosu na ove mjere“, izjavio je Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda u emisiji "Studio 4".

Stagnacija vodostaja očekuje se u trajanju od 12 do 20 sati, nakon čega će vodostaj početi opadati. Dobra vijest je da je vodostaj Dunava u Budimpešti u posljednja tri dana opao za gotovo dva metra, istaknuo je Novosel. Dodao je kako su svi odahnuli u srijedu kada je vrh vodenog vala u Bratislavi, na 450 km uzvodno od Hrvatske, bio pola metra niži nego 2013. godine, što ulijeva optimizam da će i u Hrvatskoj razine biti niže.

Dio vode iz Dunava trenutno se izlijeva u Kopački rit, jednu od najvećih prirodnih retencija u Hrvatskoj.

„Ne čine samo nasipi sustav obrane od poplava. Oni su najbitniji dio sustava i imamo preko 4 tisuće km nasipa u Hrvatskoj, ali tu su spojni i lateralni kanali, ustave, a važan dio sustava obrane od poplava su i prirodne retencije. Prvenstveno tu mislim na Lonjsko i Mokro polje te Kopački rit. Retencije su prirodna područja u kojima se upuštaju velike količine poplavnih voda i onda se ispuštaju natrag u vodotoke, u Savu i Dunav, kada vodostaji nizvodno poprime niže vrijednosti, neškodljive za građanstvo i njihovu imovinu“, pojasnio je Novosel.

Izvor: HRT

Izvor: HRT/Foto naslovnice:baranjainfo.hr

Izvorni autor: PDN/HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.