Vodič za građane: Pripremite gotovinu za Novu godinu. Neki bankomati gase se u prosincu

18.11.2022. 13:25:00

POTEŠKOĆE ZBOG EURA

Platne transakcije koje će biti zadane do 30. prosinca u 15 sati bit će provedene isti dan, dok će nalozi nakon toga biti provedeni u eurima 2. siječnja 2023.

U novogodišnjoj noći neće biti moguće korištenje kartica na bankomatima i prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu pa građanima savjetujemo da plaćaju gotovim novcem. Usluga on-line bankarstva neće biti dostupna od večernjih sati na Staru godinu pa sve do poslijepodnevnih sati 2. siječnja 2023. Zbog prilagodbe bankomata radu s euro novčanicama, pojedini će bankomati od idućeg mjeseca do sredine siječnja biti izvan funkcije, odgovorili su za 24sata iz Erste banke, dok u PBZ-u kažu kako će o svemu na vrijeme obavijestiti klijente, a ostale banke nisu odgovorile, piše 24sata.

Erste banka objavit će popis bankomata koji će se moći koristiti na svojoj internet-stranici, a napominju kako od 5. prosinca ove pa do 15. siječnja iduće godine neće naplaćivati naknadu za podizanje gotovog novca na bankomatima drugih banaka u Hrvatskoj.

Kako doznajemo svaka banka odredit će limit kojeg građani mogu podići s bankomata, u nekima je sad dnevni limit 5000 kuna, što po novom znači 663 eura, no neke banke poput Erste su to zaokružile na 660 eura. Bankomati koji se koriste s jednom kasetom za isplatu novčanica isključivo se pune apoenom od 10 eura, a bankomati koji se koriste dvjema ili trima kasetama za isplatu novčanica isključivo pune apoenima od 10 i 20 eura pa će u prva tri mjeseca od uvođenja eura novac biti moguće podići u tim novčanicama.

Hrvatska udruga banaka: Većina bankomata privremeno se gasi do 31. prosinca

Iz Hrvatske udruge banaka za 24sata su odgovorili da tijekom prosinca počinje tehnička prilagodba bankomatske mreže što znači da će većina banaka postupno i privremeno gasiti bankomate do Stare godine kako bi mogli isplaćivati eure od Nove godine. S prvim danom sljedeće godine, bankomati će isplaćivati isključivo eure, a u periodu prilagodbe od sredine prodinca do sredine siječnja građani će moći podići gotovinu debitnim karticama na bankomatima u Hrvatskoj bez naknade i neovisno o tome kojoj banci pripadaju.

- Platne transakcije koje će biti zadane do 15 sati predzadnjeg dana ove godine bit će provedene isti dan, dok će nalozi koji su zadani nakon tog roka biti provedeni u eurima idući radni dan, odnosno u ponedjeljak 2. siječnja 2023. HNB i Financijska agencija (Fina) provode prilagodbu platnih sustava u RH kako bi se osigurao nesmetani prelazak na eurske transakcije kao domaće valute te kako bi od Nove godine sva bezgotovinska plaćanja u RH nesmetano tekla kroz nacionalni kliring sustav u eurima (EUR NKS) i instant platni sustav. Zbog programske prilagodbe za novu valutu digitalne usluge banaka će biti dostupne u smanjenom obujmu uz povremene prekide u radu od kraja dana 30. , 31. prosinca i 1. siječnja, a svaka banka će u skladu s vlastitim planom prilagodbe svoje klijente pravovremeno i detaljno informirati o dostupnosti digitalnih usluga i kartičnog plaćanja - odgovorili su nam iz Hrvatske udruge banaka.

Evo što se savjetuje građanima

Građanima savjetuju da svoju kunsku gotovinu polože na račune u bankama što je prije moguće te da ne čekaju zadnji trenutak kako bi se izbjegle gužve u poslovnicama. Na taj način će konvertirati kune u eure automatizirano bez troškova i po zakonski propisanom fiksnom tečaju konverzije. 

Od Nove godine traje dvotjedno razdoblje dvojnog optjecaja u kojem građani mogu plaćati u kunama, a ostatak iznosa će dobiti u eurima, kad god će to biti moguće. Međutim, savjetuju da u tom razdoblju koriste usluge kartičnog plaćanja i da na mjestima gdje se plaća isključivo gotovinom plaćaju eurima kako bi se olakšao proces za trgovce i pružatelje usluga.

Hrvatska udruga banaka objavit će na svojim internetskim stranicama interaktivnu kartu aktivnih bankomata kako biste u svakom trenutku mogli znati gdje je moguće podignuti kune do zadnjeg dana ove te od prvog dana iduće godine.

Banke, navode, imaju jednu od ključnih uloga u procesu uvođenja eura u Hrvatskoj i aktivno provode sve potrebne aktivnosti kako bi građani imali mogućnost koristiti sve bankarske usluge i podizati gotov novac od trenutka uvođenja eura. Prilagodit će, ističu u Hrvatskoj udruzi banaka, svoje informatičke i poslovne aplikacije za novu valutu te optimalno organizirati poslovanje kako bi provele sve softverske prilagodbe u najkraćem mogućem roku. 

- Usluge izvršenja platnih transakcija, uključujući prijenos novčanih sredstava na račun za plaćanje kod korisnikova pružatelja platnih usluga ili kod drugog pružatelja platnih usluga, izvršavat će u skladu s dosadašnjom praksom i navedenim općim uvjetima banke klijenta - navode. 

Izvor: 24sata/Foto:Ilustracija/evarazdin.hr

Izvorni autor: Martina Pauček Šljivak/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.