Voditeljica Seizmološke službe: 1996.godine imali smo 1000 potresa

06.01.2021. 12:05:00

U jučerašnjem danu bilo je više od 15 potresa magnitude veće od 2 stupnja po Richteru, kazala je jutros Ines Ivančić, voditeljica Seizmološke službe u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Na tvrdnje turskog seizmologa koji je rekao kako postoje predznaci velikih potresa, Ivančić je rekla kako se ona ne bi složila s tom tvrdnjom.

Stanovnici na potresom ugroženim područjima govore o pojavama velikih rupa na tlu, spominju se i izvori vode. Ivančić je rekla kako je to specifična pojava za tlo na kojem se nalazi područje pogođeno potresom.

Na pitanje jesmo li ikada u povijesti zabilježili ovako dugu seizmološku aktivnost Ivančić je rekla kako jesmo.

“1996.godine je zabilježeno 1000 potresa u godini, a 1909. godine kada je postojao samo jedan seizmograf u Zagrebu, u Zagrebu je zabilježeno više od 50 značajnih potresa”, rekla je i dodala kako su potresi pojave koje se očekuju.

Magnituda potresa je veličina koja opisuje oslobođenu energiju i ona je ista za svaki potres samo se mijenjaju učinci s obzirom na udaljenost od epicentra, naglasila je.

Istaknula je kako su seizmolozi od Ministarstva znanosti dobili 20-ak novih seizmografa kojima ćemo moći bilježiti podatke za sva zbivanja koji će pomoći u davanju odgovora.

Izvor: narod.hr/HRT/PDN/Foto:snimka zaslona

Izvorni autor: narod.hr/HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.