VOJNE VJEŠTINE Djevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obuku

23.02.2024. 17:55:00

Prva ovogodišnja grupa koju čini 120-ero ročnica i ročnika stigla je u petak u Požegu na dragovoljno vojno osposobljavanje, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

U Bojnu za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva prijavilo se jedanaest djevojaka i 109 mladića koji će u idućih osam tjedana proći obuku temeljnih vojnih vještina.

Služenje dragovoljne vojne obuke prvi je korak do profesionalne vojne karijere i preduvjet za karijeru vojnikinje ili vojnika u Hrvatskoj vojsci, ističe ministarstvo.

Od 2008. godine do danas, dragovoljno vojno osposobljavanje uspješno je završilo 9519 muškaraca i 1603 žene, podaci su ministarstva.

Nakon rasporeda u postrojbe, ročnici su zadužili opremu i potpisali ugovore o dragovoljnom vojnom osposobljavanju i po prvi put ručali u vojničkom restoranu.

Pred njima su dva tjedna uvođenja u vojno okružje, nakon čega polažu svečanu prisegu, a potom slijedi najvažniji dio petotjedne obuke tijekom koje će svladati temeljne vojne vještine.

Završetkom dragovoljnog vojnog osposobljavanja, ročnici se mogu prijaviti na Specijalističku vojnu obuku i službeno postati profesionalni vojnici. Oni koji se ne odluče za vojnu karijeru, postaju pripadnici razvrstane pričuve.

Ročnici dolaze iz svih krajeva Hrvatske, a dvojica ročnika dolaze iz Bosne i Hercegovine.

“Odlučio sam se za dragovoljno vojno osposobljavanje zbog želje za novim izazovom”, ističe ročnik Matija Ratković iz Slavonskog Broda, a ročnica Josipa Smolčić na dragovoljno vojno osposobljavanje dolazi iz Rokovaca i kako kaže, glavni motiv prijave je ljubav prema Domovini.

Izvor: tportal/Foto: Snimka zaslona

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.