Vojni analitičar o načelniku Glavnog stožera: Na to se mjesto dolazi političkim kompromisom

26.02.2024. 20:02:00

Analitičar portala Obris.org Igor Tabak u Newsroomu je s Domagojem Novokmetom razgovarao o izboru novog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga.


Novi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga bit će general-bojnik Tihomir Kundid, zamjenjujući admirala Roberta Hranja čiji mandat ističe krajem veljače. HRT je izvijestio da je postignut dogovor između Pantovčaka i Banskih dvora u vezi s tim imenovanjem.

Igor Tabak smatra da se radi o predizbornom dogovoru, no ističe da još nije dobivena službena potvrda:

"Očigledno je da je riječ o predizbornom dogovoru, no ništa još nije službeno potvrđeno", izjavio je Tabak.

Dodao je: "Godine 2008., sustav nije slučajno zamrznut, a teško ga je ponovno pokrenuti bez povratka visokih troškova. Postoji mnogo nejasnoća. Informacije cure povremeno, a čini se da je sve neozbiljno jer je koncepcijski teško i skupo. Mnogo se toga promijenilo, čak i kad je sustav bio aktivan, pitanje prigovora savjesti bilo je loše riješeno. Ako vojni obveznici prelaze u civilnu zaštitu, MUP bi trebao imati plan prijema, obuke i slično."

Četiri dana prije isteka mandata admirala Hranja, još uvijek se spekulira o njegovom nasljedniku. Tabak ističe: "Dan isteka mandata znao se praktički od trenutka imenovanja. Mandat njegovog zamjenika također ističe nekoliko tjedana kasnije. Dok rokovi ne isteknu, a to će biti u četvrtak, još uvijek nije zakazana sjednica Vlade za prijedlog, koji će zatim ići u Sabor. Tek nakon toga će predsjednik imenovati novog načelnika. Nije bilo potrebno čekati posljednji dan."

O generalu Tihomiru Kundidu, Tabak kaže da je profesionalni časnik: "Dolazak na to mjesto rezultat je političkog kompromisa, s obzirom na političku osjetljivost pozicije načelnika. Ako general Kundid bude predložen, preuzet će izazovno mjesto koje se ponekad nalazi između političkih sukoba. Ipak, radi se o iskusnom časniku s ozbiljnom karijerom. Iako je predsjednik naglašavao da ne voli zadržavanje ljudi na istim funkcijama, Kundid je pokazao svoju stručnost."

Izvor: PDN/Foto:Snimka zaslona

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.