Vojni vrh želi Bradleyje, Vlada želi znati točan trošak, u igri i nabava njemačkih vozila? ‘Sjetite se MRAP-ova...‘

28.12.2021. 18:32:00

SAD nude Hrvatskoj 84 borbena vozila Bradley M2A2 ODS - 62 bi bila u operativnoj upotrebi, a 22 za pričuvu i rezervne dijelove

Dan nakon što je to učinio predsjednik Republike, u utorak se s predstavnicima vojnog vrha susreo i premijer Andrej Plenković. Na oba sastanka bili su načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj, zapovjednik Kopnene vojske general Boris Šerić i direktor Glavnog stožera general Ivica Olujić, a tema sastanka u Uredu predsjednika i u Banskim dvorima bila je nabava borbenih vozila Bradley M2A2 za potrebe Oružanih snaga koje Hrvatskoj nude Sjedinjene Američke Države.

Predstavnici Glavnog stožera predsjedniku i premijeru predstavili su rezultate studije o nužnosti i mogućnostima opremanja Hrvatske kopnene vojske borbenim vozilima na gusjenicama. Riječ je o analizi koju je tražio premijer Plenković prije 30-ak dana. Kako neslužbeno saznajemo, vojni vrh je zadovoljan američkom ponudom i smatra da vozila Bradley zadovoljavaju njihove potrebe. Sjedinjene Američke Države nude Hrvatskoj 84 borbena vozila Bradley M2A2 ODS, od kojih bi 62 bila u operativnoj upotrebi, a preostala 22 bi se koristila za pričuvu i rezervne dijelove.

Modernizacija

U paketu s vozilima idu i simulator za obuku, komunikacijska oprema, velika količina rezervnih dijelova, obuka, različiti alati i testna oprema, usluga logističke potpore itd. Uz to, SAD je spreman Hrvatskoj platiti 45 milijuna dolara za financiranje te nabave. Predsjednik Milanović je nekoliko puta oštro prozvao Vladu da odugovlači s odlukom o nabavi ovih vozila i zbog činjenice da u proračunu za sljedeću godinu nije predviđena njihova nabava.

 
 

 

S druge strane, a prije donošenja konačne odluke, Vlada želi imati točne podatke i informacije koliko će cijeli projekt stajati. Nakon isporuke, naime, vozila treba "osvježiti", a u Vladi ne znaju koliko će to točno stajati. Nadalje, Hrvatska je 2017. godine, kada se počelo razgovarati o tim vozilima, od SAD-a tražila digitaliziranu verziju vozila, ali su Amerikanci ponudili analognu. U slučaju da Hrvatska poželi modernizirati ta vozila na digitalnu razinu, to bi morala sama platiti, a modernizacija bi se radila u tvrtki Đuro Đaković u Slavonskom Brodu. Naši izvori kažu da nema informacije o tome koliko bi to opteretilo vojni proračun.

Odluka iduće godine

Prema informacijama kojima raspolažemo, Vlada RH teško će donijeti odluku o nabavi vozila Bradley ako američka strana u Zagreb ne dostavi točne informacije o visini troškova cijelog projekta te otplatne planove. Po svemu sudeći, Banski dvori i Ministarstvo obrane žele izbjeći scenarij koji se dogodio s vozilima MRAP. Sjedinjene Države donirale su Hrvatskoj više od 200 tih vozila.

No, sedam godina kasnije njih 70-ak stoji na livadi u Remontnom zavodu na zagrebačkom Jankomiru jer nema novca za njihovo opremanje. S druge strane spekulira se da se Andrej Plenković želi dodatno ojačati hrvatsku proeuropsku poziciju te krenuti u nabavu njemačkog oklopnog vozila Lynx, i to nakon što je odlučeno da se nabave francuski avioni Rafalei. O sudbini američke ponude hrvatska Vlada mora odlučiti do 31. siječnja sljedeće godine. Američko veleposlanstvo u Zagrebu nedavno je službeno objavilo da rok neće biti produljen.

Što Amerika nudi

1) Sjedinjene Američke Države Hrvatskoj nude 84 borbena vozila Bradley M2A2 ODS, od kojih bi se 62 vozila dovela u operativnu upotrebu dok bi se preostala 22 vozila koristila za pričuvu i rezervne dijelove.

2) U paketu uz vozila ide i simulator za obuku, komunikacijska oprema, velika količina rezervnih dijelova, obuka, razni alati i testna oprema, usluga logističke potpore itd.

3) SAD su Hrvatskoj spremne platiti 45 milijuna dolara za financiranje nabave opreme i obuke za borbena vozila.

Milanović preduhitrio ugovoreni sastanak kod premijera

Sastanak premijera s načelnikom Glavnog stožera i njegovim suradnicima, kako saznajemo, dogovoren je još prošlog tjedna. Vijest o tom sastanku došla je i do predsjednika Milanovića koji je sazvao zapovjednike dan ranije kako bi razgovarali na istu temu na koju je dogovoren i sastanak kod premijera.

U cijeloj proceduri donošenja odluke oko prihvaćanja ili neprihvaćanja američke ponude Ured predsjednika nema nikakvu ulogu. Vlada je ta koja do 31. siječnja sljedeće godine mora donijeti odluku hoće li prihvatiti ili odbiti ponudu.

Vlada od MORH-a i Glavnog stožera zatražila dodatna pojašnjenja

Iz Vlade su se nakon premijerova sastanka s vojnim vrhom oglasili kratkim priopćenjem koje u nastavku donosimo u cijelosti.

- Predsjednik Vlade Andrej Plenković s članovima Vlade održao je danas u Banskim dvorima radni sastanak s ministrom obrane Marijom Banožićem i predstavnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske na temu daljnjih ulaganja u modernizaciju i opremanje Hrvatske kopnene vojske, s posebnim osvrtom na američku ponudu za opremanjem borbenim vozilima pješaštva Bradley M2A2 ODS.

Na sastanku je naglašena predanost Vlade osnaživanju svih sastavnica Hrvatske vojske radi uspješnog odgovora na suvremene obrambene i sigurnosne izazove, kako bismo ostvarili najviše razine sigurnosti u sve tri njegove dimenzije - na kopnu, moru i u zraku.

Razmotrena su tehnička pitanja ponude Vlade SAD-a o mogućnosti opremanja borbenim vozilima pješaštva Bradley M2A2 ODS.

U tu svrhu od Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga zatražena su dodatna pojašnjenja o ovoj ponudi kao dugoročno dobroj investiciji za Hrvatsku kopnenu vojsku.

Predsjednik Vlade naglasio je da će Vlada odabrati najbolje rješenje za Hrvatsku kopnenu vojsku, kao što je i dosad pokazala brigu za modernizaciju Hrvatske vojske, što se prije svega odnosi na kontinuiran rast obrambenog proračuna, poboljšanje statusa i materijalnih prava hrvatskih vojnika te ulaganje u opremu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.