Vojska zvala pričuvnike od 40 do 55 godina na obuku od 10 dana

16.10.2024. 19:04:00

Građanima iz nekoliko županija, u dobi između 40 i 55 godina, proteklih su dana na kućne adrese stigli pozivi na obuku pričuvne komponente Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH), koja traje 10 do 12 dana.

Iz Ministarstva obrane (MORH) navode da je riječ o redovitom ciklusu osposobljavanja. Ovaj put, poziv su dobili pričuvnici s područja Istarske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Primorsko-goranske i Zagrebačke županije, a riječ je o vojnicima, dočasnicima i časnicima u spomenutoj dobnoj skupini.

Ukupno je pozvano 408 pričuvnika, a obuka će se odvijati od 14. ili 16. do 25. listopada. Prema godišnjem planu obuke za pričuvne postrojbe u 2024. godini, ukupno će biti pozvano 1342 pričuvnika kroz nekoliko ciklusa.

Tijekom osposobljavanja, pričuvnici primaju dnevnu naknadu od 30 eura. Za one koji su zaposleni, Ministarstvo obrane poslodavcima nadoknađuje troškove plaće i drugih materijalnih prava, u skladu sa Zakonom o radu.

Iz MORH-a naglašavaju da je u proteklih nekoliko godina značajno povećano izdvajanje proračunskih sredstava za opremanje i modernizaciju OS RH, što je omogućilo plansko uključivanje većeg broja pričuvnika u procese osposobljavanja kroz pričuvne postrojbe.

Izvor: PDN/Foto:Fah

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.