VOZAČI ĆE NAPOKON MOĆI ODAHNUTI: Ministar Marić najavio pad cijena, litra goriva bit će ispod 12 kuna?

17.03.2022. 18:48:00

PROMJENA OD UTORKA

Ministar financija Zdravko Marić je nakon sjednice Vlade rekao da bi idućeg utorka trebalo doći do pada cijena goriva. Nije želio reći za koliko će točno gorivo pojeftiniti.

Poručio je da bi uredba Vlade koja je u četvrtak donesena trebala pomoći zaustavljanju daljnjeg rasta cijena. Objasnio je da se tom uredbom, uz dosadašnje mjere ograničavanja marže na 75 lipa za dizel i benzin i 50 lipa za plavi dizel, snižavanje trošarina za dizel za 20 lipa i 40 za benzin, dodatno utječe na ukupnu cijenu goriva. Napomenuo je kako će konačne cijene biti poznate u ponedjeljak, ali nije želio reći hoće li cijene goriva biti ispod 12 kuna.

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela uredbu kojom se zbog posljednjih poskupljenja goriva distributerima do kraja godine bitno smanjuje posebna naknada za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište, s 30 na jednu lipu do megadžula, što bi trebalo rezultirati s 50 lipa nižom cijenom goriva po litri.

Ministar Marić je rekao kako se radi i na problemu vezano uz prijevoznike. Kaže da se prema prijevoznicima išlo stimulativno i puno prije krize. U podacima koje je iznio je podatke da se za nešto više od 3000 poslovnih subjekata koji se bave prijevozom putnika i robe izvršen povrat trošarina od minimalne razine u iznosu od 223 milijuna kuna. Također, Marić tvrdi da Hrvatska po inflaciji ne odstupa već je na razini EU te da je došao kraj razdoblju niskih kamatnih stopa.

Premijer Andrej Plenković je ranije na sjednici Vlade rekao da se radi na nalaženju rješenja za autobusne prijevoznike koji zbog rasta cijena goriva upozoravaju da im je ugroženo poslovanje.

Izvor: Dnevno.hr/Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.